Muzeum luhačovického Zálesí přibližuje lázeňský život před sto lety

Luhačovice, foto: CzechTourism

Po několikaleté přestávce se v Luhačovicích znovu otevírá Muzeum luhačovického Zálesí. Návštěvníci tu najdou nejen typické ukázky zdejšího folkloru, ale například i to, jak vypadal lázeňský život před sto lety. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Luhačovice,  foto: CzechTourism
Luhačovické muzeum má už za sebou dlouhou historii - vzniklo v roce 1918 z iniciativy národopisců Václavíkových, kteří chtěli zachytit zdejší unikátní lidové umění na pomezí Slovácka a Valašska. Muzeum od roku 1943 sídlilo v jedné z vil na lázeňské promenádě, po šedesáti letech však muselo být kvůli havarijnímu stavu uzavřeno. Toto pondělí se znovu otevírá v místním Domě kultury. Podle etnoložky Blanky Petrákové bude však i v nové expozici prostor pro lidovou kulturu:

"Luhačovické Zálesí se tu ukazuje v představení způsobu života venkovských obyvatel. Máme tady tradiční jizbu a je tady také zázemí hospodářské usedlosti, kde jsou vystaveny předměty, nářadí a náčiní, které lidé používali v hospodářství."

Luhačovice jsou však proslulé především jako největší moravské lázně. Už počátkem minulého století sem pravidelně jezdili Leoš Janáček, bratři Mrštíkové, malíř Jožka Uprka a řada dalších umělců. A právě tehdejšímu lázeňskému životu je věnována velká část nově otevírané expozice:

Jurkovičův dům v Luhačovicích,  foto: CzechTourism
"Je to takový pohled na Luhačovice před sto lety, kdy se začalo mohutně rozvíjet luhačovické lázeňství. Začaly se stavět ty výstavné lázeňské vily. My v expozici ukazujeme dva lázeňské pokoje, je to vybavení z vilky Chaloupka a pak je tu vystaven balneopokoj z Jurkovičova domu."

Právě slovenský architekt Dušan Jurkovič dal Luhačovicím jejich jedinečný ráz. V letech 1902 - 1914 tu podle jeho projektů vznikla většina lázeňských domů, hotelů i soukromých vil nových obyvatel lázní. Jde o unikátní soubor staveb, který v současné době aspiruje na zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. To se podle Blanky Petrákové odráží i v samotné expozici muzea:

"Je tu velice atraktivní soubor nábytku podle Jurkovičových návrhů. Myslím si, že i ta naše expozice může přispět k případnému kladnému rozhodnutí."

Pro novou expozici se muzejníkům podařilo získat mnoho přírůstků z historie lázeňství, které dosud nebylo možné nikde prezentovat. Návštěvníci tak uvidí zcela jiné sbírky, nežli s jakými se mohli v minulých letech setkat na původní adrese muzea. Expozici v těchto dnech navíc doplňuje výstava Svět krojovaných panenek a loutek.