Muzeum v Cedar Rapids rozjelo projekt orální historie mezi emigranty

cedar_muzeum_rozhovory.jpg

České a slovenské národní muzeum v americkém Cedar Rapids rozjíždí významný projekt "Recording Voices & Documenting Memories of Czech & Slovak Americans’", jehož cílem je zachytit vzpomínky příslušníků československé emigrace ve Spojených státech amerických. Metodami orální historie, tedy pomocí kamery a mikrofonu, dokumentují pracovníci muzea desítky osobností. Jak prozradila koordinátorka projektu Rosie Johnston, postupuje se paralelně ve třech městech tradičně spojených se silnou československou komunitou: v Chicagu, Clevelandu a tento týden začalo natáčení i ve Washingtonu.

Rosie Johnston
"Jde to dobře, Washington je poslední místo, kde máme projekt zahájit. Začínáme tam několika zajímavými rozhovory, mezi nimi je i pan Juraj Slavík, jehož otec byl československý ambasador v Americe, který v roce 1948 těsně po puči rezignoval."

Kolik osobností už jste zaznamenali?

"Chystáme se mluvit celkem se 150 lidmi. Mluvili jsme už se třiceti pěti, což se ještě plně neodrazilo na našich internetových stránkách. Budeme tam muset dát víc profilů. Chystáme se psát pár odstavců o životě dotyčného a potom ho nechat, aby vlastními slovy vyjádřil, proč se rozhodl pro Ameriku, proč emigroval z Československa, kdy a jak."

Můžete uvést nějaké zajímavé konkrétní příběhy, které už jste takto zdokumentovali? Jako příklad, co všechno se vůbec v takové sbírce může objevit?

Mojmír Povolný s rodinou,  foto: www.ncsml.org
"Natáčeli jsme například s Mojmírem Povolným, který v Americe dělal hodně aktivistických věcí pro svobodu v Československu v letech studené války. A když jsem s ním natáčela, mluvil o důležitosti Helsinské dohody. A potom v Clevelandu jsem mluvila s ženou, která se jako dítě dostala do zahraničí díky Helsinské dohodě. Takže v tomto případě bylo zajímavé mluvit s někým starším, kdo se účastnil těch jednání v Helsinkách, a zároveň s někým, komu Helsinská dohoda změnila život."

Jak vybíráte tyto osobnosti?

"Původní návrh byl, abychom se soustředili na města Chicago a Cleveland, a to kvůli historické důležitosti těchto dvou československých komunit v USA. Do Chicaga emigrovalo hodně Čechů a do Clevelandu hodně Slováků. Takže jsme se chtěli soustředit na tyto velmi významné obce, ale potom jsme se rozhodli do toho zapojit Washington, protože se nám zdá, že Cleveland nemá už dnes tak velkou obec Slováků a Čechů, jak to bývalo. Tak jsme se rozhodli ten projekt rozšířit a přidat město Washington DC. Takže to jsou místa, ve kterých jsme ty lidi kontaktovali, a potom jsme se soustředili na ty, kteří emigrovali dřív, protože jsou starší."

Máte představu, kdy tuhle fázi dokončíte?

"Ano, to je dáno dotací. Máme možnost na tom projektu pracovat do září roku 2011. A uvidíme co potom, samozřejmě Čechů a Slováků je v Americe tolik, že není možné v této době natáčet s každým, samozřejmě že ne. Je tu vůle v projektu pokračovat a rozšířit ho dál, do různých amerických měst."