Muzeum v Cedar Rapids, zasažené povodní, pomalu obnovuje svou činnost

The National Czech & Slovak Museum & Library on Friday, June 13, 2008, photo: www.ncsml.org

Před měsícem se vylila Mississippi a zatopila i město Cedar Rapids v Iowě. Pod vodou se ocitlo také České a slovenské národní muzeum a knihovna, tedy jedna z nejvýznamnějších institucí, která se stará o české kulturní dědictví ve Spojených státech. Muzeum však už obnovuje svou činnost:

"Jak Českému rozhlasu řekla prezidentka tamního muzea a knihovny Gail Naughtonová, v budově dosahuje úroveň vody až tři metry. A mnoho exponátů a publikací bude pravděpodobně zničených,"

hlásil v polovině června náš zpravodaj ve Spojených státech Vít Pohanka. Z budovy, kterou v roce 1995 otevíral tehdejší český prezident Václav Havel se svým americkým protějškem Billem Clintonem, byla podle fotografií vidět jen střecha. A jak vypadá situace dnes?

"Hlavní budova, kde probíhaly výstavy, byla vyčištěna a vydesinfikovaná. Teď je to, dá se říct, prázdná skořápka. Takže máme prázdnou budovu. Je to, jako bychom začínali nanovo,"

řekla Radiu Praha Gail Naughtonová tento týden. Škoda na budovách i na expozicích jde do milionů dolarů. Už během záplav ale přicházely první odezvy i pomoc:

"Volali, mailovali a ozývali se nám lidé z celého světa. Mnoho z nich bylo i z České republiky a ze Slovenska i z celých Spojených států. Dostáváme finanční příspěvky a dary, které nám dovolují dál fungovat, udržet naše zaměstnance i dělat plány do budoucnosti."

Podle Gail Naughtnové potrvá možná léta, nežli se podaří znovu shromáždit peníze na úplnou obnovu muzea. Už tento týden tu ale probíhá první akce: muzeum pořádá pro veřejnost přednášku k úspěchům kosmického výzkumu v 60. letech. Ovšem expozici, kterou pracovníci muzea připravili k výročí srpnové okupace Československa, návštěvníci už bohužel neuvidí. Poničené exponáty mají teď v rukou odborníci, kteří se je budou snažit restaurovat.