Na českokrumlovském festivalu zazpívala slavná americká sopranistka s českými kořeny Renée Flemingová

Renée Flemingová, foto: ČTK

Árie z oper Rossiniho, Korngolda, Verdiho, ale především árii Měsíčku na nebi hlubokém z Dvořákovy opery Rusalka zazpívala v sobotu večer v Českém Krumlově jedna z nejslavnějších současných operních pěvkyň Renée Flemingová. Americká sopranistka v Krumlově vystoupila v rámci Mezinárodního hudebního festivalu. Podrobněji teď Milena Štráfeldová:

Renée Flemingová,  foto: ČTK
Renée Flemingová patří k největším operním stálicím současnosti. Hvězdou Metropolitní opery v New Yorku je už od roku 1991. Vyniká například v rolích hraběnky z Mozartovy Figarovy svatby nebo jako Manon ze stejnojmenné Massenetovy opery. K jejím nejslavnějším rolím patří Desdemona z Verdiho Othella:

Jednou z jejím nejoblíbenějším árií je Měsíčku na nebi hlubokém z Dvořákovy opery Rusalka. Jde prý o jednu z prvních árií, kterou se učila ještě při studiích.

"Můj první učitel zpěvu mi navrhl árii o měsíčku. Celá moje kariéra byla ovlivněna touto zvláštní árií, zvláště když jsem ji začala zpívat česky,"

Renée Flemingová,  foto: ČTK
řekla Renée Flemingová před zahájením krumlovského festivalu. V Rusalce vystupuje v Metropolitní opeře od roku 1997, zpívá ji ti v češtině a podle hudební kritiky se jedná o její životní roli. K české kultuře má ostatně slavná sopranistka blízko, její předkové totiž pocházejí z Čech.

"Mí praprarodiče se narodili v Praze a emigrovali do Spojených států asi před sto lety."

V rodině Renée Flemingové se ale později už česky nemluvilo, takže se jazyk svých prarodičů nenaučila. Přiznává, že nastudovat roli Rusalky v češtině nebylo lehké.

"Je to těžké, protože nemluvím česky. Všechno jsem se proto musela učit nazpaměť. Pokud jde o vlastní zpěv, je pro nás velmi těžké naučit se hlásky jako č, ř. To je pro nás skoro nemožné. Čeština má ale čisté vokály, takže je to velmi zpěvný a expresivní jazyk."

Pořadatelům českokrumlovského festivalu trvalo několik let, nežli Renée Flemingovou získali. Letošnímu ročníku dokonce propůjčila svou tvář k propagačním účelům. Kromě slavných operních árií uvedla i Gershwina nebo americkou lidovou píseň. Věnovala ji bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi, který seděl spolu s premiérem Janem Fischerem mezi diváky.

Renée Flemingová na Havlovo pozvání přijede do Česka znovu na podzim. Během oslav 20. výročí sametové revoluce by tu na přání Václava Havla měla zazpívat společně s Lou Reedem.