Na Havlíčkobrodsku havarovaly další dva MIGy

České vojenské letectvo má na kontě další smrtelnou havárii. Úterní nehodu dvou Migů na Havlíčkobrodsku nepřežili dva piloti. Podrobnosti má Josef Kubeczka:

Havárie dvou nadzvukových vojenských letounů MIG 21 u obce Bílek na Havlíčkobrodsku byla už 24 nehodou za posledních deset let. Oba piloti při pádu letadel zahynuli. Místní občan Miroslav Šupita byl očitým svědkem tragické události:

Oba letouny narazily do země během klesání na přistání při průletu oblačností a dopadly do prostoru vojenské muniční základy v Chotěboři-Bílku. Naštěstí nebyl nikdo z vojáků na základně zraněn. Zahynuli ale dva zkušení piloti, kteří patřili mezi muže vyčleněné pro potřeby Severoatlantické aliance. Jedním z pilotů, kteří se v úterý zřítili, byl podle neoficiálních informací muž, jenž jako jediný přežil loňskou srážku dvou stíhaček MiG-21 jen nedaleko od místa úterního neštěstí.

Velitel vzdušných sil Ladislav Klíma s okamžitou platností zastavil všechny lety vojenských letadel, s výjimkou těch, které slouží k záchraně lidských životů. Jak uvedl, obě stíhačky při letu narazily zatím z neznámých příčin do země, aniž by se předtím ve vzduchu srazily:

Armádní vyšetřovací komise už má k dispozici zapisovače letu, takzvané černé skříňky, z obou letadel MIG-21 havarovaných na Havlíčkobrodsku. Obě zařízení byla dána k vyhodnocení. Příčiny nehody nebudou ještě delší dobu známé, jisté však je, že oba letouny byly zničeny nárazem o zem, nikoliv srážkou ve vzduchu. K teoriím komise patří technické selhání vedoucího stroje, který se v těsné formaci s druhý letounem vracel na letiště, navigační chyba, ale i chyba pilota.

Objasňování vojenských leteckých katastrof trvá v České republice vždy dlouho. Armáda dosud nesdělila příčiny ani jedné ze dvou předchozích letošních havárií - červnového zřícení bombardéru Su-22 u Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, ani cvičného letounu L-29 na Chrudimsku. Jak už bylo řečeno, v posledních deseti letech to byla už čtyřiadvacátá nehoda vojenských letadel a co je horší - o život za tu dobu přišlo 23 osob.