Na koupi vlastního bytu Češi stále šetří nejdéle ze všech Evropanů

Foto: PhotoMIX-Company, Pixabay / CC0

Bydlení v Česku je v poměru ke mzdám nejméně dostupné ze všech evropských zemí. Podle nejnovější studie Deloitte Property Index musí zájemci na koupi průměrného bytu o velikosti 70 metrů čtverečních vynaložit celkem 11,4 průměrných ročních platů.

Foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0

Česká republika se už čtyři roky v řadě drží na špici tohoto žebříčku. Například v Rakousku a na Slovensku stačí zájemcům na koupi bytu deset průměrných ročních platů. V Polsku odpovídá cena průměrného bytu osmi ročním příjmům, v Německu necelým šesti.

"Je to dáno určitě tím, že u nás je stále vysoká poptávka po vlastnickém bydlení. Jinými slovy Češi velmi rádi bydlí ve svém. Zároveň velmi dlouho připravujeme a schvalujeme stavby. Prošli jsme si obdobím rostoucích stavebních nákladů a zároveň různými restrikcemi ve směru k hypotečnímu trhu,"řekl Českému rozhlasu odborník na nemovitosti ze společnosti Deloitte Petr Hána.

Česká národní banka považuje nemovitosti v ČR nadhodnocené o 15 až 25 procent.

Nejméně dostupné, přesto v rámci Evropy levnější

Foto: Jipido82,  Flickr,  CC BY-NC 2.0

Přestože je pro Čechy nové bydlení v poměru k platům nejméně dostupné, v absolutních číslech nemovitosti v Česku patří k těm levnějším v Evropě. Průměr za ČR je necelých 69 a půl tisíce korun za metr čtvereční. Pro srovnání, například nejdražší Lucembursko má průměrnou cenu 190 a půl tisíce korun, nejlevnější Bulharsko přibližně 14.680 korun za metr čtvereční.

Co se týče měst, Praha zůstává s cenou 90 a půl tisíce korun za metr čtvereční mezi sledovanými středoevropskými městy jedním z nejdražších. Úplně nejdražší byla Paříž s průměrnou cenou 343 tisíc korun za metr čtvereční, nejlevnější srbská Niš s 21 tisíci korunami. Z českých měst jsou do studie zahrnuty také Brno a Ostrava. V Brně stál metr čtvereční nového bytu v průměru 66.680 korun, v Ostravě 44.890 korun.

Podobné je to i v případě nájmů. Například v nejdražším Lucemburku se byt pronajímal za 820 korun za metr čtvereční měsíčně, v nejlevnějším Sarajevu za 110 korun za metr čtvereční. "V Brně je to zhruba 10 eur, tedy asi 256 korun za metr čtvreční, v případě Prahy je to téměř 13 eur, tedy 328 korun," dodal Petr Hána.

Petr Hána,  foto: archiv Deloitte

Pokud jde o dopady současné krize kvůli koronaviru, analytici Deloitte očekávají, že ceny bytů v Česku by letos měly spíše stagnovat. V dalších letech by se měly vrátit k růstu. „Karanténa významně ovlivnila trh s nájmy. Z velkých evropských metropolí v čele s Prahou nebo Římem zmizely davy turistů a s nimi i zájem o krátkodobé pronájmy bytů přes ubytovací aplikace. Na trhu se tak najednou objevily tisíce volných bytů v atraktivních lokalitách. Jejich majitelé se snaží mírnit úbytek příjmů dlouhodobějšími pronájmy," uvedl Petr Hána.