Na levné úvěry už asi budou Češi jen vzpomínat

Éra nejlevnějších úvěrů v naší historii pravděpodobně skončila. Česká národní banka zvýšila úrokové sazby o čtvrt procenta. Znamená to, že "zdraží" peníze. Většinu odborníků neočekávaná změna úrokové sazby překvapila. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Česká národní banka zaskočila politiky, ekonomy i finanční trhy. Od pondělí máme základní úrokovou sazbu ve výši dvou procent, tedy na úrovni eurozóny. Něco podobného nikdo nečekal.

"Počítám, že komerční banky promítnou, sice postupně, ale poměrně velmi rychle, ono zvýšení do vlastních úrokových sazeb."

Říká hlavní ekonom Reiffaisen Bank Pavel Mertlík. Jinými slovy, porostou úroky z úvěrů, například běžná hypotéka může měsíčně podražit o několik stokorun, podnikům se zase zdraží úvěry na investice a provoz. Na druhé straně ovšem porostou i úroky u vkladů, u těch ale asi jen symbolicky. Podle guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy jde o preventivní opatření. Banka se totiž obává, že inflace by mohla za rok vzrůst na tři až čtyři procenta. Proto je lepší už teď "zdražit" peníze, jinak by inflace mohla být vyšší. To připouští i analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

"Zvýšení sazeb je odrazem rozhodnutí České národní banky bojovat razantněji proti inflaci. Inflace je v České republice stále ještě velmi nízká. Na druhé straně se objevují první známky toho, že by příštím roce mohla inflace zrychlovat. A ti zejména z titulu zdražování energií."

Jiní odborníci ale soudí, že rychlé preventivní jednání nemusí vždy vést k optimálnímu rozhodnutí. A jako příklad uvádějí zvýšení úroků vloni v létě. Letos sama Česká národní banka uznala, že to bylo unáhlené. Také podle ministra financí Bohuslava Sobotky není k nárůstu úrokových sazeb důvod.

"Poslední prognóza, kterou má ministerstvo financí a která se týká vývoje české ekonomiky, nepočítá v příštím roce s nějakým zvyšováním cen v České republice nad rámec toho, jaká je inflace v roce 2005. Očekáváme, že inflace v roce 2006 by měla být na úrovni dvě a půl procenta průměrného meziročního růstu. Nevidím žádné jiné parametry ekonomiky, které by měly vést ke zvyšování úrokových sazeb."

I když bylo rozhodnutí ústřední banky pro naprostou většinu odborníků i politiků překvapivé, není prý nutné dělat z něho drama. Zvýšení úrokové sazby zase není tak velké, aby mohlo ohrozit růst ekonomiky. Nepříjemné je ale pro mnohé domácnosti, které se v posledních letech zadlužily a nyní budou muset splácet vyšší úroky. Nepříjemné je, že k tomu dochází před vánočními svátky. A konečně je nepříjemné také to, že tak nízké úrokové sazby, jaké byly letos, už pravděpodobně neuvidíme až do přijetí eura. Nadšeni asi nejsou ani exportéři. Zvýšení úrokových sazeb ještě více posílilo už tak silnou korunu.