Na počest Masaryka odhalena jezdecká socha v Lánech

Foto: ČTK

Víkend se nesl v duchu oslav 160. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. V neděli se slavilo v Hodoníně, kde se Masaryk narodil, ale nejvíce lidí se sešlo v Lánech. Zde na prezidentském zámeckém sídle Masaryk v roce 1937 zemřel a na místním hřbitově je také s rodinou pohřben.

Foto: autor
Obvyklá cesta prvního československého prezidenta do Lán vedla salonním vozem po železnici. Ze stanice Lány, dnes Stochov, ho vezl kočár na nedaleký zámek. Součástí oslav Masarykova narození bylo vypravení zvláštního parního vlaku s Masarykovým salonním vozem. Do Lán jím cestovala manželka prezidenta republiky Livia Klausová, zastupující svého chotě, pobývajícího v zahraničí.

Livie Klausová,  foto: autor
"Je to krásná, slavnostní příležitost, kdy je vypraven tento vlak, a ten Masarykův vagón je překrásný,"řekla Radiu Praha, když vystoupila ve stanici Stochov (dříve Lány).

V Lánech před budovou Muzea TGM byla na počest zakladatele republiky odhalena jeho jezdecká socha. Vlastní ceremoniál připomínal mumraj. Ve sněhové metelici se na tribuně tísnili politici, u sochy drželi stráž sokolové a legionáři, zpěv hymny se mísil s Ach, synku synku, aktivista Jan Šinágl zpíval slovenskou hymnu a provolával hanbu pořadatelům. "Tomáš Garrigue Masaryk byl Čechoslovák," volal Jan Šinágl.

Foto: ČTK
Akci organizoval Středočeský kraj, v jehož vedení jsou představitelé ČSSD, mezi přítomnými politiky proto drtivě převažovali zástupci sociální demokracie. Veřejnost na jejich projevy reagovala nesouhlasnými výkřiky a transparenty. Velké ovace zato sklidil autor sochy Petr Novák.

"Já jsem si s touto sochou prožil svoje, ale balvan ze mně spadl, když jsme ji osadili. Ten dnešek, to už je slavnost, i když počasí je trochu sibiřské,"řekl Novák.

Broznová socha stála 2 miliony 600 tisíc, peníze na ni se shromažďovaly dlouho veřejnou sbírkou, do níž přispěl kraj, sokolové i jednotlivci. Koncept se za dobu příprav proměnil od jezdce v klusu po Masaryka zamyšleného na koni, který sklání hlavu k pastvě.

Masarykova knihovna v Novém paláci Pražského hradu,  foto: ČTK
"Jezdec je něco jako kentaur, on je částí koně a kůň je částí toho člověka. Myšlenka se přenáší i do zvířete. To je základ jezdectví. No a když jezdce něco napadne, když se chce zamyslet, tak musí uvolnit nejen svou vlastní mysl, ale i mysl svého koně," vysvětluje netradiční pojetí stojící jezdecké sochy Petr Novák.

Nápad odhalit v Lánech sochu prvního prezidenta vznikl už krátce po Masarykově smrti. Tento pokus je ale první, který končí úspěchem. V sobotu také lidé mohli poprvé v historii navštívit Masarykovu knihovnu na Pražském hradu. Na Slovensku byl o Masarykovo jubileum malý zájem. Asi 50 lidí se sešlo na neoficiální akci v Bratislavě.