Na vídeňskou kávu k Hawelkovi

Foto: Klára Stejskalová

Jednu z nejproslulejších kaváren rakouské metropole založil Leopold Hawelka, Vídeňák s českými kořeny, který se narodil před 110 lety.

Café Hawelka ve Vídni,  foto: Vojtěch Berger,  ČRo

Dorotheergasse číslo 6, v historickém centru Vídně, nedaleko Svatoštěpánské katedrály. Zmínka o Café Hawelka nechybí v žádném bedekru. Leopold Hawelka jí společně s manželkou Josefínou otevřel v roce 1939 a od té doby se v ní mnoho nezměnilo. I proto působí možná troche ošuntěle, ale o to autentičtěji.  V nepříliš velké tmavé kavárně s prošlapanou dřevěnou podlahou, rozvrzanými židlemi z proslulé Thonetovy dílny, secesními věšáky, těžkými mramorovými stolky, fotely či archaickými lampičkami se line vůně kávy. Někdejší pach či aroma tabáku už vzhledem k několikaletému zákazu kouření vyvanul. Stěny zdobí obrazy, o nichž se traduje, že je podniku přenechali umělci, kteří neměli na vyrovnání útraty. K Hawelkovi totiž nechodí zdaleka jen turisté, ale neokázalý interiér přitahuje a přitahoval umělce i filozofy. V minulosti tu kávu popíjeli slavné osobnosti jako Arthur Miller, Andy Warhol nebo Peter Ustinov.

Foto: Klára Stejskalová

Často sem na kávu a na slovíčko s panem Hawelkou zašla i někdejší zpravodajka Českého rozhlasu Marie Woodhamsová. Pan Hawelka oprášil češtinu, kterou uměl díky svým předkům z otcovy strany."Byl to neuvěřitelný starý pán, který i ve svých skoro sto letech docházel denně do kavárny, aby si tu vypil jeden dva šálky kávy a pozdravil každého hosta, který do jeho podniku zavítal.” Rozhovor s Leopoldem Hawelkou natočil další ze zpravodajů Vojtěch Berger, který vzpomíná jak kolem starého pána v saku s motýlkem kmital personál a taky jeho syn Günter, který rodinný podnik převzal.

Günter a Leopold Hawelkovi,  foto: Vojtěch Berger,  ČRo

„Filozofií téhle kavárny je nic neměnit. S tím začal tatínek už po válce, když zjistil, že bombardování Vídně kavárnu jako zázrakem ani moc nepoškodilo. Řekl si, proč by ji měl renovovat, když funguje i takhle. Nakonec se z atmosféry starých časů stala naše přednost,“ řekl Českému rozhlasu Günter Hawelka, který podnik po úmrtí svého otce před deseti lety převzal, a dodává, že důležitý je i úsměv. „Když se na hosty usmíváte, vytváříte atmosféru, která se nedá ničím nahradit.“

V současnosti je kavárna stejně jako jiné podniky zavřená. Ale až pandemie skončí, určitě při návštěvě Vídně stojí za to se na dobrou kávu zastavit v podniku, který založil slavný Vídeňák s českými kořeny Leopold Hawelka.

12
48.207941984512466
16.369834979699533
default
48.207941984512466
16.369834979699533