Na Znojemsku vzniká obří krokodýlí farma

Illustrative photo

V rubrice Česká nej... se dnes vypravíme do Velkého Karlova na Znojemsku. V této vesnici bude zřízena obří krokodýlí farma. Zkušenosti s chovem krokodýlů jsou ve východní Evropě prakticky nulové. Pokud se vše podaří, vznikne zde farma na principu Diesneylandu, kde kromě krokodýlů najdete i klokany, selátka či želvy. Více se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

S plánem postavit obrovskou krokodýlí farmu, která v Česku nemá obdoby, přišlo zdejší agrodružstvo. O 48 mláďat dovezených z Francie se stará Jan Holý. Kolik toho za jeden den sní takový půlmetrový krokodýl?

"V současné době, kdy je máme už dva měsíce, tak v průměru na den je to jeden dekagram potravy. Buď ryby, králičí maso a nebo drůbeží."

Farma by měla být přístupná veřejnosti. Družstvo plánuje postavit dvě velké haly velikosti hřiště. V jedné bude prosklená stěna, kde budou bydlet samice krokodýlů i s vajíčky. Návštěvníci farmy, tak uvidí na vlastní oči líhnutí malých krokodýlků. Ve druhé pak budou dospělí. Cílem je vytvořit vlastní chov v počtu 200 až 300 kusů.

"Zatím je to pouze na papíře a uvažujeme, že by tam vznikl nějaký styl Disneylandu, kde by byli umístěni krokodýli přímo v bazénech, zároveň jejich vlastní odchov v inkubátorech."

Jak bude zabezpečeno jejich krmení?

"Předpokládáme převážnou část krmit z vlastních zdrojů, neboť agrodružstvo chová na jeden turnus 1,200.000 kuřat, to je šest turnusů do roka. Při tomto množství vzniká mnoho nestandardních kuřat, které se musí utratit a dát na kafilérii. Za kilo kuřete zaplatíme kolem 7 až 8 korun kafilérii na spálení na masokostní moučku, která dělá další problémy. Tímto způsobem by se nestandard zkrmil a využil k produkci krokodýlů."

Za potravu pro krokodýly tak družstvo měsíčně uspoří na 300 tisíc korun. Na farmě se uvažuje i o šicí dílně, ve které si návštěvník bude moci koupit ručně vyrobenou kabelku z krokodýlí kůže nebo vázičku z krokodýlích kostí. Mohly by se tu podávat i krokodýlí speciality.

"Za předpokladu rozšíření k tomu může dojít. Podle informací čtvereční metr krokodýlí kůže má hodnotu 300 - 350 eur a maso se odkupuje ve vídeňských hotelích až za 500 korun. Úhyny pochopitelně prodávat nechceme, ale využijeme je k technickým účelům - například jako trofejovou kůži nebo lebku."

Jak uvedl starosta Velkého Karlova Bronislav Prudký, on i lidé v obci chov krokodýlů podporují.

"Vidíme v tom z jedné strany zviditelnění obce, z druhé strany růst pracovních míst při míře nezaměstnanosti, která v obci je. Co se týče názoru občanů, tak jsem nezaznamenal negativní ohlasy, až snad na jednotlivce. A to bych mohl říct opravdu jednoho, který má strach, že tady dochází k jakémusi týrání zvířat ze strany toho chovatele, ale o tom já osobně nejsem přesvědčen."

O co říkají na krokodýly znojemští veterináři? Chov není v rozporu se zákonem. Když tu běhají pštrosi, tak proč ne krokodýli.