Nabídku k dobrovolnému návratu z Česka využilo přes dva tisíce cizinců

Foto: Comisión Europea

V polovině prosince skončil projekt dobrovolných návratů cizinců, kteří v Česku v době krize přišli o práci. Z obav před rostoucí kriminalitou jim český stát nabídl letenku a finanční náhradu, aby se mohli vrátit do své vlasti. Nabídku využilo přes dva tisíce osob, hlavně Mongolů, Ukrajinců a Vietnamců. Více už Milena Štráfeldová:

Martin Pecina,  foto: ČTK
Dokud česká ekonomika rostla, přicházely do Česka za prací tisíce cizinců. Jednalo se hlavně o občany ze zemí bývalého Sovětského svazu nebo z Asie. S ekonomickým propadem v r. 2009 však masově přicházeli o práci, a s tím i o ubytování a prostředky k obživě. Hrozilo, že dojde k nárůstu trestné činnosti včetně organizovaného zločinu. Ministerstvo vnitra se proto rozhodlo jim pomoci k návratu domů. Záměr svého úřadu vysvětluje ministr vnitra Martin Pecina:

"Než propukla hospodářská krize nebo ten pokles ekonomiky, bylo do České republiky nalákáno velké množství cizinců, ať individuálně nebo prostřednictvím pracovních agentur. Přičemž už na konci r. 2008 a na počátku r. 2009 bylo zjevné, že pro všechny tyto cizince u nás práce nebude a že bude třeba jejich situaci nějakým způsobem řešit."

Stát proto od poloviny září nabídl cizincům nejen bezplatnou letenku, ale i částku 500 eur pro dospělého a 250 euro pro dítě, pokud z České republiky odjedou domů. Ve druhé fázi se částka snížila na 300, resp. 150 euro, do projektu se ale v závěru roku mohli přihlásit i cizinci, kteří v Česku pobývali nelegálně. Celkem nabídku využilo 2082 osob a ministerstvo na jejich návrat vynaložilo přes 67 milionů korun. Původně však počítalo s až dvojnásobným počtem žádostí. Ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman projekt přesto považuje za úspěšný:

"Nezapomeňte na slovo dobrovolný, to znamená, že nikdo k ničemu nebyl nucen. Rozhodnutí zůstalo na těch lidech samotných. My jsme uvažovali až o čtyřech tisících ve 2. pololetí, je ale pravda, že situace na cizineckém trhu práce v České republice se relativně zklidnila."

Podle Martina Peciny tak ministerstvo zatím neuvažuje o tom, že by v příštím roce projekt dobrovolných návratů pokračoval:

"Počet například agenturních cizinců poklesl velmi dramaticky, a navíc předpokládáme, že v příštím roce dojde k oživení a že nezaměstnanost nebude dále stoupat. Čili si myslíme, že k tomu nebude důvod. Kdyby se ale ten důvod vyskytnul, tak o tom určitě budeme uvažovat."

V současné době je v České republice evidováno 440 tisíc cizinců. Ředitel Služby cizinecké policie Vladislav Husák připouští, že tisíce lidí tu jsou nelegálně, jejich počet však podle něj nemůže být dramaticky vysoký:

Vladislav Husák
"Já si netroufám říct, jestli to jsou stovky nebo tisíce, ale předpokládám, že ta čísla budou poměrně nízká. Vzhledem k tomu, že počet kontrol je tak vysoký, tak bychom na ty lidi určitě někde naráželi. A to se zatím zaplať Pánbůh neděje."

Cizinci, kteří se v rámci tohoto projektu vrátili do své vlasti, budou mít přednost při udělení nového víza do České republice. To se ovšem netýká repatriantů, kteří v Česku pobývali nelegálně.