Podmínky pro pobyt cizinců v Česku se zpřísní

Illustrative photo: Ondřej Tomšů

Sněmovna v pátek schválila novelu, která má zpřísnit podmínky pobytu cizinců v Česku a výrazně omezit ekonomickou migraci. Zástupci neziskových organizací a ochránci lidských práv se však obávají, že zkomplikuje život tisícům cizích občanů, kteří v Česku žijí dlouhodobě.

Ilustrační foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International
Novelu předložil poslanec ČSSD Václav Klučka, který je členem výboru pro obranu a bezpečnostního výboru sněmovny. Připouští, že na ní pracoval s právníky ministerstva vnitra. Motivem podle něj byly obavy o bezpečnost v České republice:

"Tento zákon má začátek své přípravy někdy v roce 2015. Během té doby se významně změnila bezpečnostní rizika i v oblasti migrace. Vláda zadala audit Národní bezpečnosti České republiky. Závěry bezpečnostního auditu jasně definují rizika v oblasti migračního procesu a v závěrech v podstatě předpokládají zpřísňování pravidel pobytu cizinců na území ČR."

S tímto restriktivním přístupem ale nesouhlasí zástupci neziskových organizací, které se starají hlavně o migranty. Novela podle nich má přímo odradit cizince od cesty do Česka:

Martin Rozumek,  foto: Petra Čechová,  ČRo
"Já bych jen řekl, že se nebavíme o žadatelích o azyl, kterých je u nás naprosté minimum, ale týká se to několika set tisíc cizinců, kteří tady pracují, podnikají, studují,"

tvrdí ředitel organizace pro pomoc uprchlíkům a člen konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty Martin Rozumek. Poslanecká novela má podle něj za úkol hlavně ztrpčovat život a práci cizincům v Česku:

"My se setkáváme v naší kanceláři s lidmi, kteří chodí na pracoviště ministerstva vnitra prodlužovat pobyty, žádat o trvalý pobyt. A tam je přístup prostě najít cokoliv, aby si cizinec pobyt neprodloužil a aby se mu situace tady zkomplikovala. Jako by existovalo nějaké zadání nízkokvalifikovanou práci cizinců nahradit nízkokvalifikovanou prací českých občanů. Toto je naprosto nepopiratelný trend a já se trošku bojím, že hlavní motiv byl v tom, že když nám tady chybí ten veřejný nepřítel, tedy uprchlíci, kteří tu s námi v podstatě nežijí, tak pan ministr Chovanec objevil skupinu několika set tisíc cizinců a snaží se na nich získat nějaké volební body."

Sám ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD však po schválení novely ve sněmovně uvedl:

"Ten zákon pomáhá České republice a pomáhá v našem postoji vůči zaměstnávání cizinců. Není to restrikce, není to snaha cizince odtud vyštvat, je to snaha nastavit jasná pravidla, která tady platí pro všechny."

Milan Chovanec,  foto: Martin Svozílek,  ČRo
Novela zákona například umožní zastavit řízení o povolení k pobytu cizinci, který by lhal a vykazoval se padělanými doklady. Zákon taky omezí nežádoucí ekonomickou migraci, a to sakcemi za skryté agenturní zaměstnávání. Zavádí kategorii nespolehlivého zaměstnavatele, a to v případě jeho zadlužení, neplacení pojistného za zaměstnance nebo nelegálního zaměstnávání. Taková firma by cizince nemohla zaměstnávat. Proti tomu se bouíy zaměstnavatelské svazy v čele s Hospodářskou komorou. Novela poslance Klučky obsahovala i to, že by povolení k pobytu nepodléhalo soudnímu přezkumu. S tím však poslanci nesouhlasili, cizinci se tak mohou nadále proti rozhodnutí ministerstva vnitra odvolat. Kritikům z řad KSČM a ANO zase vadilo to, že novela má omezit právo na sloučení rodin cizinců. Zákon teď dostanou senátoři a prezident.