NATO má výhrady vůči stavu české armády

Jaroslav Tvrdík

NATO má výhrady vůči stavu české armády. Vyplynulo to z hodnotící zprávy, kterou Česká republika obdržela tento týden. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík však tvrdí, že česká armáda rozhodně není nejhorší v Severoatlantické alianci. Připravil Mikuláš Kroupa.

"Nejsme na konci žebříčku a že jsme minimálně ze tří nováčků na předním místě," uvedl Tvrdík. Tento názor zastává i náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. S ním natáčel Mikuláš Kroupa.

Severoatlantická aliance hodnotila Armádu České republiky v loňském roce slabě, obecně se dá říct, že hodnocení bylo dokonce slabší než v předešlém roce. Od výrazně negativního hodnocení odradilo Severoatlantickou alianci nastartovaný proces reformy ozbrojených sil v České republice. Takový projev přednesl ministr obrany Jaroslav Tvrdík před shromážděním nejvyšších velících důstojníků Generálního štábu Armády České republiky. Novinářům ministr po svém vystoupení nechtěl svá slova dále přiblížit a odjel na jednání vlády.

Jako každý nový rok se shromáždění klíčového personálu resortu obrany koná při příležitosti vyhodnocení výcvikového roku za přítomnosti náčelníka generálního štábu generálporučíka Jiřího Šedivého. Ten ministrova slova na následující tiskové konferenci vysvětloval.

"Je nám vytýkáno, že je vydáváno poměrně mnoho peněz z HDP tedy konkrétně 2,2% z celku HDP, ale bohužel projekt L-159 sebere takové množství financí, že nám na ostatní modernizaci nestačí. Takže je to otázka peněz."

Vinu za špatně organizovaný nákup podzvukových letounů L-159 a za modernizaci tanku T-72 nesou podle slov ministra Jaroslava Tvrdíka i funkcionáři generálního štábu. Další větou však vyzdvihl dobrou pověst českých vojáků v misích na Balkáně u kolegů v NATO.

"Severoatlantická aliance si našich vojáků váží. Slyšel jsem to z úst generálního tajemníka NATO, zvláště za operaci v Makedonii. Slyšel jsem ocenění ministra obrany Velké Británie za dlouhodobou spolupráci v misích SFOR a KFOR."

Vojáci by se měli i letos věnovat především své každodenní práci, protože armáda je apolitická, poznamenal Tvrdík v souvislosti s volbami v letošním roce. Ministr také zdůraznil, že armádní reforma má zásadní širokou politickou podporu, parlamentní strany se mezi sebou liší v detailech.