NATO použije české dopravní letadlo TU-154

dopravní letadlo TU-154

Severoatlantická aliance ve čtvrtek přijala českou nabídku dopravního letadla TU-154. Vláda letadlo nabídla jako výraz podpory odvetě USA za zářijové teroristické útoky na New York a Washington. Letadla NATO totiž musejí střežit vzdušný prostor Spojených států, které nasadily mnoho svých strojů do bojů v Afghánistánu. Další informace má Eva Petržílková.

Letoun, jehož nabídku ve středu český kabinet schválil, bude zajišťovat přepravu personálu a zatím bude použito pouze v Evropě. Podle ministra zahraničí Jana Kavana si NATO vybralo ze čtyř členských států aliance, které podobnou nabídku učinily. Český stroj TU-154 bude podle ministra Kavana sloužit jako podpora letounů aliance možná už v nejbližších dnech:

"Mají zájem zatím o třicetidenní období, které si vyberou kdykoliv v období od 15. října do 13. prosince. Můj zcela soukromý názor je, že si ho vyberou spíše dříve než později, to znamená, že teoreticky by naše letadlo mohlo býti použito již příští týden."

Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka nasazení letounu příliš nezatíží armádní rozpočet:

"Náklady spojené z provozem tohoto letounu bude hradit Severoatlantická aliance s výjimkou diet osádky. Náklady, které bude hradit v této souvislosti Armáda České republiky, jsou v řádu desítek tisíc korun."

Stálý český vojenský zástupce při NATO generál Jaroslav Hudec připustil, že "tučko" by mělo být podle pokynů USA používáno v rámci alianční přepravy letounu AWACS Američanům. Poskytnutí strojů AWACS ze společného arzenálu NATO k ochraně amerického území během kampaně USA proti terorismu schválila Rada NATO 4. října s dalšími sedmi požadavky USA.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio