Vojáci 9. protichemické roty z Liberce se na žádost Spojených států zapojí do války proti terorismu

Protichemická jednotka

Český prapor bude nasazen do odvetného úderu Spojených států a spojenců proti terorismu. Přibližně 300 českých vojáků se bude zřejmě podílet na operaci Enduring Freedom (Trvalá svoboda). Připravila Eva Petržílková.

O jejich vyslání do kampaně požádal ve čtvrtek předsedu české vlády Miloše Zemana americký velvyslanec v Praze Craig Stapleton. Premiér s tím souhlasil. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík týž den upřesnil, že USA požádaly o 9. rotu protichemické ochrany z Liberce. Jednotka bude sestavena z více složek:

"Vlastní organizační jádro bude tvořit devátá rota chemické ochrany, která je v počtu zhruba160 lidí. Doplněna bude o nezbytnou jednotku logistické podpory, případnou strážní jednotku a některé další zvláštní síly, které musí být přidány na základě konkrétních požadavků a jedníní s americkou stranou na základě konkrétního požadavku k zasazení této jednotky."

Kde by měla jednotka působit, zatím ministr neuvedl. Přestože americká strana o pomoc požádala, nemusí podle něj k nasazení jednotky vůbec dojít...

"Vzhledem k tomu, že musí být tato jednotka nasazena do konkrétní sestavy aliančních sil, tak musí to konkrétní datum a to konkrétní podmínky musí být ještě upřesněny v těch dalších kolech dohadovacích rozhovorů."

K případným činnostem českých vojáků velitel deváté roty protichemické ochrany Jiří Gajdoš uvedl...

"Podle vůbec taktiky použití naší jednotky, by bylo asi reálné, že bysme prováděli chemické pozorování a monitorování nějakého prostoru, obrany nějaké té základny, že bysme namátkově prováděli odběry nějakých vzorků a prostě prováděli zjišťování přítomnosti nějakých nebezpečných látek. No a určitě bysme připravili nějakou dozimetrickou chemickou a biologickou kontrolu přestupu na základnu. Asi bysme prováděli desinfekci vozidel a osob, které se vracejí zpátky, no a zajišťovali takové to zabezpečení těm vojákům po plnění úkolů."

Současnou 9. rotu chemické ochrany k říjnu 2001 tvořilo 158 profesionálních vojáků, z toho pět žen. Jednotka má špičkové vybavení, které údajně mnohdy předčí i alianční oddíly. Ihned po vstupu České republiky do Severoatlantické aliance v roce 1999 se začlenila do sil okamžité reakce NATO. Rota, která musí být připravena zasáhnout do tří dnů kdekoli na světě. Loni působila půl roku v misi SFOR v Bosně.

Letos v říjnu se 29 vojáků z Liberce zúčastnilo v Turecku cvičení všech zemí NATO s názvem Letní přežití.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio