Nebezpečné sluníčko

Pro děti a studenty v České republice začínají letní prázdniny. Červenec a srpen jsou měsíce letních radovánek. Ovšem nelze říci, že bezstarostných. Letní sluníčko je podle lékařů nebezpečné. V České republice se několikanásobně zvýšil výskyt rakoviny kůže oproti minulým rokům. O nebezpečném opalování na sluníčku se zajímal Mikuláš Kroupa.

Máte rádi letní radovánky například u vody? Jak se pěkně člověk opálí, odpočine si a dobije novou energii. Bohužel opalování na sluníčku zvláště v letním období není zrovna bezpečné. Nejenom, že se snadno člověk spálí, ale místo aby doplnil energii, sluníčko ho doslova vysuší. Češi se velice snadno spálí, protože patří mezi takzvané světlé fototypy. Potvrdila to dermatoložka Miloslava Moskalyková z ústavu estetické medicíny.

"My dermatologové můžeme lidem akorát poradit, jak se vyhnout spálení, jaký typ krémů mají používat, aby si kůži nepoškodili. Ukázalo se že v posledních letech výrazně vzrostl počet případů rakoviny kůže, což je zarážející. Lidé se musí před sluníčkem chránit."

Teploty v České republice se v létě pohybují mezi 20 -ti až 30-ti stupni Celsia. Jsou však dny, během kterých vystoupí teploty až na 35 stupňů. Podle dermatoložky Moskalykové by se lidé neměli opalovat přes poledne, kdy jsou sluneční paprsky nejintenzivnější. Jsou lidé kteří se nemohou opálit?

"Ano, jsou takové typy a není jich málo. Jste to například vy. Světlá pleť, modré oči, světlé vlasy. Je potřeba, abyste věděl, že sluníčko vám kůži dohněda nezabarví, ale spíše spálí do ruda."

V případě spálení doporučují lékaři přikládat na postižené místo chladivé obklady, oleje s pantenolem a v případě zvýšené teploty užívat paralen.