Nebývale těžký desetiboj Romana Šebrleho

Roman Šebrle vítězí, foto: ČTK

Olympijské vítězství Romana Šebrleho je prvním zlatem české výpravy. "Nádhera, to je prostě nádhera!" reagoval desetibojař na dotaz, jak se mu líbí označení olympijský vítěz.

Roman Šebrle vítězí,  foto: ČTK
Olympijské vítězství desetibojaře Romana Šebrleho je prvním zlatem české výpravy. Navázal na olympijský triumf Roberta Změlíka z Barcelony, bronz Tomáše Dvořáka z Atlanty a vlastní stříbro ze Sydney. Současně Šebrle svým výkonem 8893 bodů překonal rekord legendárního Brita Daleyho Thompsona. Stříbrnou medaili vybojoval Američan Bryan Clay, třetí skončil Kazach Dmitrij Karpov, který dlouhou dobu vedl. Tomáš Dvořák soutěž nedokončil, když pro zranění odstoupil už po první disciplíně.

"Nádhera, to je prostě nádhera!" reagoval Šebrle bezprostředně po skončení na dotaz, jak se mu líbí označení olympijský vítěz. Po osmé disciplíně - skoku o tyči - už tušil, že vyhraje. Když hodil oštěp prvním pokusem k devětašedesáti metrům, byl si jist. Závěrečná patnáctistovka v úterý už byla jen tečkou, která stvrdila výsledek. V rozhovoru pro Český rozhlas sportovec hodnotí olympijský desetiboj, který v Athénách probíhal v pondělí a v úterý jako z mnoha důvodů mimořádně náročný:

Roman Šebrle překonává laťku ve výšce pěti metrů při skoku o tyči,  foto: ČTK
"Byl hodně těžký: jednak bylo vedro, jednak bylo hodně závodníků, čtyřicet, to už jsem dlouho nezažil, takže to bylo roztahané v těch dvou dnech, a jednak ještě Clay a Karpov závodili super, takže já jsem musel být ještě lepší. Takže opravdu to bylo hodně těžký."

V hledišti nechyběli čeští fanoušci: "Já jsem vůbec netušila, že to může bejt takovej adrenalin, to člověka celý vezme, vůbec jsem netušila, že je ve mně něco jako fanoušek!" - "Já jsem Honza a přijel jsem z Kladna. Sledovali jsme to celý dva dny. Dohnali jsme Romana ke zlatu. Mával na nás, bylo to od něj hezký. Poděkoval nám za to povzbuzování."

Roman Šebrle potvrzuje: "To víte, že jsme je vnímal, jsem jim vděčný, chci jim poděkovat. Bylo jich tu spousta, vydrželi to celé dva dny, což není určitě lehké ani pro ně, takže, jak říkám, díky jim za to!"

Dvoudenní snažení prý s napětím sledoval také prezident Václav Klaus a jako každému medailovému českému sportovci poslal i Šebrlemu do Athén blahopřejný dopis: "Váš výkon byl imponující. Srdečně Vám blahopřeji a děkuji," vzkázal Klaus prvnímu českému vítězi aténské olympiády. Způsob oslav zatím Šebrle nechává otevřený, ale podle vlastních slov se nevyhýbá ničemu: "Nebudu se bránit ničemu. Jsem sice hrozně unavený, nohy mě bolí jak snad nikdy v životě, ale už se mi to nemusí opakovat, takže si to určitě užiju."