Šebrle: Neumím závodit v zimě

Roman Šebrle a Bryan Clay, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Roman Šebrle si letos chtěl z Helsinek odvézt zlatou medaili v desetiboji, po středečním dni se však bude muset spokojit se stříbrem. Neúspěch připisuje především nepříznivým povětrnostním podmínkám. Druhé místo - je to úspěch nebo neúspěch? Zeptáme se v dalších minutách, které budou věnovány sportu. Slovo má sportovní redaktor Vilém Faltýnek:

Foto: ČTK
Titul mistra světa zůstal pro Romana Šebrleho i při jeho pátém pokusu zapovězen. Podlehl americkému vyzyvateli a obhájil stříbro. Po pařížské prohře s Tomem Pappasem se ve středu v Helsinkách musel sklonit před Bryanem Clayem, jenž českého desetibojaře doslova deklasoval. Šebrle zejména vinou hrubě nepovedeného druhého dne prohrál o 211 bodů. Clay jich nasbíral 8732, Šebrle 8521. Je Šebrle s výsledkem spokojen?

"Těsně po tom desetiboji to byly pěkné pocity, protože se tak ten desetiboj vyvinul a holt tam byl někdo v tom závodě zrovna lepší, než jsem byl já. Je to sport a patří to k tomu. Trošku se už to rozleželo a přece jenom bych chtěl jednou zkompletovat tu sbírku. Aspoň jsem chytil motivaci do dalších závodů. Jsem spokojený. Brian přijel ve větší formě než než já a doufám, že mě se to povede příště."

Výrazný podíl na neúspěchu připisuje počasí. Konec nadějí na zlatou medaili začal Šebrle tušit, když se mu výrazně nevydařil hod diskem a euforii z povedeného prvního dne ztratil při skoku do výšky:

Tomáš Dvořák,  foto: ČTK
"Určitě třeba na výšce, kdy jsem chtěl nahnat body, protože je to moje disciplína. A když jsem skočil 2,6 a zdálo se, že jsem se rytmicky konečně chytil, začalo pršet a přerušil se závod. Po tom dešti jsem už pak nic neskočil. Dá se říct, že celý druhý den se to zlomilo. Bylo o 10 stupňů míň a já čím jsem starší, tím míň umím závodit v zimě a prostě mi to absolutně nevyhovuje. Už od malička mám třeba blok skákat v dešti tyčku a ta tyčka mi zrovna letos docela šla, apoň na tom treninku, takže jsem se na ni těšil a v tomhle si myslím, že 4,80 je nakonec nejúspěšnější disciplína z toho druhého dne... a ta zima vadila. Opravdu to byl asi nejtěžší desetiboj. Nedá se nic dělat, stříbrná medaile je taky výborná, i když samozřejmě, vždycky je lepší závodit o zlato."

Slibný začátek neměl jen Šebrle, také druhý Čech v závodu Tomáš Dvořák v průběhu druhého dne atakoval stupně vítězů. Po neúspěchu při skoku o tyči se musel spokojit se součtem 8068 bodů a osmým místem.

Česká výprava se díky desetibojaři Romanovi Šebrlemu dočkala na atletickém mistrovství světa v Helsinkách první medaile a v hodnocení zemí se s jedním stříbrem zařadila na dělené devatenácté místo. Pořadí suverénně vévodí Spojené státy - Šebrleho přemožitel Bryan Clay přidal již šestý nejcennější kov.