Nečas nabízí zelené karty

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Už loni v říjnu ministr práce Petr Nečas oznámil, že chce otevřít pracovní trh cizincům, kteří by měli pomoci zaplnit rostoucí počet volných pracovních míst. Konkrétní podobu dostala tato úvaha minulý týden.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Cizinců v českých firmách neustále přibývá a jsou stále ze vzdálenějších zemí. Pořád ještě převažují Slováci, nyní ale významně roste podíl Poláků nebo Bulharů. A za prací stále více přijíždějí i lidé z takových zemí, jako Vietnam či Mongolsko. Z údajů pracovní agentury Trenkwalder dále vyplývá, že kvůli růstu slovenské ekonomiky mírně klesá podíl slovenských zaměstnanců, zatímco pro Poláky je výdělek v Česku nadále atraktivní, což ještě více platí pro Bulhary. Dodejme však, že v těchto případech jde o občany Evropské unie, pro které platí princip svobody pohybu a otevřeného pracovního trhu.

Lidé z mnohem vzdálenějších, zejména asijských zemí ale už v Česku hledají nejen práci a výdělek, ale také nový domov. Uvést do praxe toto zásadní životní rozhodnutí je přitom pro ně nesnadnější i kvůli administrativním překážkám. Ty chce odstranit ministr práce a sociálních věcí. "Počet volných míst v České republice dosahuje prakticky 150 tisíc a tuto zahraniční pracovní sílu potřebujeme především v oblasti průmyslu," vysvětlil Petr Nečas důvody opatření, obsaženého v návrhu novely zákona o zaměstnanosti. "Je to jednoduchý model, který snižuje administrativu podnikatelských subjektů, které již nadále nebudou muset žádat o zvláštní povolení k získávání zahraniční pracovní síly z neunijních zemí. Smyslem těch zelených karet je jeden duální doklad, který je současně povolením k dlouhodobému pobytu pracovním povolením."

Foto: Evropská komise
Ministr zdůrazňuje: "Po třiceti dnech volné pracovní místo, není-li obsazeno uchazečem z České republiky nebo z Evropské unie, automaticky se ocitá v databázi přístupné pro zelené karty. Sekundu poté si může ten zahraniční uchazeč o toto místo zažádat. Do 30 dnů je mu v případě předběžného souhlasu zaměstnavatele vystavena zelená karta. On vzápětí na to dostane vstupní vízum, kde si tu zelenou kartu může vyzvednout na našem území."

Již loni ministerstvo při zveřejnění těchto záměrů opakovalo, že jejich cílem je přivést do republiky hlavně kvalifikované pracovníky. Opozice ale opakovaně vyslovuje obavy z nekalé konkurence, ochotné pracovat za horších podmínek a za méně peněz, než čeští občané. "My jsme od začátku nebránili, aby se zavedl systém zelených karet, ale zdá se nám, že ten systém je zaváděn velice benevolentně,"říká například sociálnědemokratický senátor a odborový předák Milan Štěch. "A za další: ruku v ruce musí být posílena kontrolní činnost a zejména řešena problematika agenturního zaměstnávání. To se v Česku tak rozrostlo..."

Tyto argumenty bezpochyby zanedlouho zazní i v parlamentu, bez jehož souhlasu navržené změny samozřejmě nelze zavést.