Nečas v Rakousku ujistil, že jsou české jaderné elektrárny bezpečné

Foto: ČTK

České jaderné elektrárny jsou bezpečné. Ve Vídni o tom ujišťoval český premiér Petr Nečas. Do Rakouska přijel právě ve chvíli, kdy tamní debata proti atomové energii znovu nabrala na intenzitě. Po jaderné havárii v Japonsku chtějí Rakušané, aby Evropská unie přezkoumala bezpečnost všech svých jaderných elektráren. Dlouhodobým terčem rakouské kritiky je česká jaderná elektrárna Temelín a Dukovany.

Petr Nečas  (vlevo) s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem,  foto: ČTK
Premiér Nečas po setkání s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem zopakoval, že Česko i Rakousko musí respektovat své odlišné postoje v oblasti jaderné energetiky. Rakouský kancléř Werner Faymann pak po setkání s Nečasem uvedl, že po havárii v japonské elektrárně Fukušima 1 má Rakousko větší šance prosazovat vůči Česku a ostatním zemím Evropské unie svůj negativní názor na atomovou energii. Český diplomat přítomný schůzce obou politiků označil v neformálním rozhovoru jednání za "ostré". Premiér Petr Nečas uvedl, že Česko je připravené se zátěžovým testům podrobit. Jaderné energie se však nevzdá.

"Je vidět, jak je to trošku účelová, neracionální argumentace, protože dukovanské bloky patří mezi 13 procent vůbec nejbezpečnějších jaderných elektráren na celém světě. My jsme připraveni na transparentní a komunikativní dialog. Nemáme důvod tajit jakékoliv informace. Jsme připraveni všechny nezbytné informace rakouské straně sdělit."

Rakouští aktivisté protestovali ve Vídni proti atomové energetice,  foto: ČTK
V Rakousku před parlamentem proti atomové energii protestovalo několik desítek lidí. Na transparentech v němčině, v angličtině i v češtině žádali "Stop Temelínu" a rovněž požadovali odstavení jaderné elektrárny v Dukovanech. Demonstraci míjela i kolona s Nečasem. Ten uvedl, že na málokteré jaderné elektrárny byla v uplynulých dvaceti letech upřena taková pozornost jako na ty české. Zároveň ale rakouské straně zdůraznil, že se ekonomika Česka bez rozvoje jaderného programu neobejde a bez jaderné energetiky by zkolabovala. Navíc je v této otázce široká shoda na politické scéně.

Havárie v japonské elektrárně Fukušima 1 však ovlivnila diskusi i v Česku a to v Jeseníku nad Odrou. Místní zastupitelé chtějí na nejbližším zasedání opět hlasovat proti stavbě jaderné elektrárny. Stát totiž v místní části Blahutovice už desítky let blokuje místo pro stavbu velkého energetického zdroje. Lidé z vesnice teď s napětím sledují zprávy z Japonska a věří, že katastrofa přiměje českou vládu změnit své plány. Starosta Tomáš Machýček potvrdil, že chtějí znovu usilovat o to, aby stát blokaci pozemků uprostřed lesa zrušil.

Dým stoupající z Bloku 3 japonské jaderné elektrárny Fukušima,  kterou poničila vlna tsunami,  foto: ČTK
"Je otázka, jestli se někdo zabýval, když vybíral lokalitu, jestli je to to nejlepší, co může být. První studie byla ze 70. let a přece jen už uplynulo několik desítek let a nevím, že by se prováděly nové sondáže. Prostě se to převzalo a tečka."

Hejtman kraje Jaroslav Palas obavy lidí nesdílí.

"Výstavba atomové elektrárny v oblasti Blahutovic není v tuto chvíli na programu dne, nicméně ta věc, která se odehrála v Japonsku určitě vyvolává tuto diskusi. Nicméně zda elektrárna bude či nebude, bude především záležitost rozhodnutí českého státu, tedy vlády."

Radioaktivní prach z poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima má dorazit nad střední Evropu. Obyvatele ale neohrozí, protože úroveň radiace bude velmi nízká. Podle mluvčího českého hydrometeorologického úřadu Petra Dvořáka navíc výškové proudění vzduchu nenapovídá tomu, že by kontaminovaný prach směřoval nad Českou republiku. Výkyvy radioaktivity sleduje ve světě síť 63 monitorovacích stanic.