Nedostatek paliva způsobil říjnový pád vrtulníku s kosmonauty na palubě

Vrtulník Mi-8S

Jedna z příčin říjnového pádu vojenského vrtulníku Mi-8S v jižních Čechách, na jehož palubě byli mimo jiné americký astronaut českého původu Eugen Cernan a jeho český kolega kosmonaut Vladimír Remek, byla prázdná palivová nádrž. K takovému závěru došli vojenští vyšetřovatelé. Více informací má Josef Kubeczka.

Tuto jednu z nejbanálnějších příčin havárie vrtulníku, který se 28. října zřítil u Okrouhlé na Písecku, nám potvrdila mluvčí ministerstva obrany Jana Jelínková:

"Jako spolupůsobící příčina je potvrzena porucha signalizace, která posádku neinformovala o přerušení dodávky paliva. Jiné technické příčiny zatím nejsou potvrzeny a jsou předmětem dalších expertiz."

Odborníci ale zatím neví, proč ve vrtulníku byla nádrž takřka prázdná. Vyloučeno podle nich není ani selhání lidského faktoru. To je však podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka absurdní, protože posádka byla jednou z nejzkušenějších v armádě. Při nehodě utrpěli členové posádky těžká zranění a stále nejsou schopni komplexní výpovědi. Podle kriminalistických expertů vrtulníku nefungovala signalizace nedostatku pohonných hmot. Má svítit v případě, že je ve spotřební nádrži méně než 300 litrů. Vyšetřovatelé v ní našli jen kolem litru. Kvůli nedostatku pohonných hmot se zastavily motory a vrtulník musel nouzově přistát. Experti Kriminalistického ústavu zjistili, že povrch spínače se opálil a pokryl oxidy stříbra. Proto spínač nespojil kontakty obvodu palivoměru.

Proč se automaticky nepřečerpalo palivo ze dvou dalších nádrží do spotřební, jak je to u tohoto typu stroje obvyklé, vyšetřovatelé zatím nevědí, paliva ale bylo dost. Připouštějí tak i podle pilotů nepravděpodobnou možnost, že palubní technik před vzletem vůbec nezapnul čerpadla, která dodávají palivo ze dvou nádrží na bocích stroje do vrchní, spotřební. Vypínače čerpadel našla komise ve vraku v poloze "vypnuto". To ale podle šéfa vyšetřovací komise Stanislava Suchého nic neznamená, protože posádka těsně po havárii vypnula většinu systémů, aby zabránila požáru. Vyšetřovatelé stále hledají nějakou závadu na čerpacím systému. Podle expertíz ale pracoval spolehlivě.

Velitel českých vzdušných sil ihned po havárii pozastavil létání některých typů strojů. Teprve od tohoto týdne smějí vojenské vrtulníky Mi-8, Mi-17 a Mi-24 opět létat. Podle mluvčího velitele armádního letectva Petra Fajla prošly všechny stroje kontrolou motorů:

"Byly provedeny kontroly všech strojů Mi-8S a všech vyrtulníků, které používají obdobné motory. Tyto kontroly byly ukončeny u 6. základny dopravního letectva a tato základna zavájila normální letový provoz z těmito vrtulníky, včetně přepravy ústavních činitelů. Dokončují se dále tyto prohlídky ještě u vrtulníků základny vrtulníkového letectva."

Velitel vrtulníkové letky ze základny dopravního letectva Josef Bejdák soudí, že i když u většiny nehod hraje lidský faktor velkou roli, v tomto případě jej lze téměř vyloučit.