Po Krtečkovi se do vesmíru možná podívá i plzeňské pivo

Andrew Feustel, foto: Hynek Bulíř, Český rozhlas

Jak inspirovat děti k zájmu o vědu? Na to v rámci on-line pořadu Science Café pořádaném Českým centrem v New Yorku odpovídal i známý americký astronaut Andrew Feustel.

Indira Feustel a Andrew Feustel s Krtečkem | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Andrew Feustel je astronautem již přes dvacet let. Díky českému původu své manželky Indiry, jejíž maminka pochází z moravského Znojma, má silné vazby na Českou republiku. Zúčastnil se zde již několika přednášek a konferencí.

Odkaz na Česko se snaží zahrnout i do svého neobvyklého zaměstnání. Díky tomu se tak do vesmíru kromě Krtečka podívaly i například Nerudovy Písně kosmické.

K práci pro NASA Andrew Feustela přivedla geologie. Jak v rámci pořadu řekl, již od malička chtěl být objevitelem, měl zájem o to, jak věci fungují a jak celkově funguje vesmír. A vidět planetu z vesmíru pro něj bylo díky jeho geologickému vzdělání úžasné.

Do vesmíru se podíval celkem třikrát, poprvé v roce 2009 po devíti letech u NASA a následně v letech 2011 a 2018. Při první misi jej doprovázel právě Jan Neruda díky své básnické sbírce. Z ní měl několik básní přeložených do angličtiny, které tak mohl předčítat kolegům. Andrew vzpomínal například na příběh o žábách, které se koukaly na nebe a přemýšlely, co se za ním skrývá, jestli tam třeba žijí tvorové jim podobní.

Krteček ve vesmíru měl vzbudit zájem dětí o vědu

Americký astronaut Andrew Feustel s manželkou Indirou na návštěvě Terezína | Foto: Jan Bachorík,  Český rozhlas

Když se o dva roky později připravoval na další misi, chtěl do vesmíru znovu přenést i kousek Česka. Volba tak padla na postavu Krtečka. Feustelovým cílem bylo právě i to, aby vzbudil zájem o vědu u dětí, což se úspěšně zdařilo. Krteček se tak podíval do vesmíru ještě jednou, a to před třemi lety.

Postava Krtečka byla vyrobena ze speciálních nehořlavých materiálů a na focení ji měl astronaut připevněnou suchým zipem na rameni. Po misi Andrew Feustel předal Krtečka Americkému centru v Praze, kde má sloužit k propagaci vědy.

Tím ale odkaz na Česko při tehdejší misi nekončí. Spojit vědu, historii a zájem dětí se podařilo tím, že s sebou Feustel vzal kresbu židovského chlapce Petra Ginze, který zemřel v Osvětimi. Pro kresbu to ve vesmíru nebyla premiéra, v roce 2003 ji s sebou měl izraelský astronaut Ilan Ramon, který ale bohužel i s celou posádku misi v raketoplánu Columbia nepřežil.

Dětem je třeba ukázat, že věda může být zábavná

Andrew Feustel s Krtečkem ve vesmíru v roce 2011,  foto: ČT24

Podle Feustela i jeho manželky Indiry je velmi důležité děti inspirovat k zájmu o vědu, a to už odmalička, klidně od školky. S tím v on-line diskuzi souhlasil i Ivo Svejkovský z Fyzikálního ústavu Akademie věd a rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Jak podotkla Feustelova manželka Indira, věda je všude kolem nás a je důležité dětem ukázat, že věda je zábavná, zajímavá a ovlivňuje náš každodenní život. I proto se ostatně Andrew Feustel snaží děti k vědě přilákat buď díky přednáškám, nebo do své práce zahrnout něco, co je dětem známé - třeba postavu Krtečka.

Během povídání přišla řeč i na to, kdo nebo co bude Česko reprezentovat při další misi. Andrew Feustel se smíchem odpověděl, že o tom ještě rozhodnuto není, ale má rád například plzeňské pivo. Nechme se tedy překvapit, jakého českého zástupce uvidíme ve vesmíru příště.