Před deseti lety se Krtek poprvé podíval do kosmu

Andrew Feustel s krtečkem na Mezinárodní vesmírné stanici

Před deseti roky si vzal americký astronaut Adrew Feustel poprvé do vesmíru českou pohádkovou postavičku Krtečka. Na Mezinárodní vesmírné stanici spolu prožili 16 dnů.

Foto: ČT24

S nápadem, aby měl při cestě do vesmíru něco českého, přišla už v roce 2008 jeho manželka Indira Feustelová, která má po mamince české předky.

V roce 2009, při prvním letu na oběžnou dráhu Země, měl Andrew Feustel v kabině amerického raketoplánu Atlantis básnickou sbírku Jana Nerudy „Písně kosmické“. A při druhém a třetím startu to byl plyšový Krteček.

S letem Krtka do vesmíru vznikl i vzdělávací projekt „Do kosmu s Krtkem“, v němž pohádková postavička Krtka astronauta ukazuje dětem taje a krásy kosmonautiky a vesmíru a propojuje tak dětský pohádkový svět se světem složitých vesmírných technologií.

Krtek byl nehořlavý a měl suchý zip

Devatenáct centimetrů vysoká figurka, která v roce 2011 letěla na palubě raketoplánu Endeavour k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, musela splňovat všechny bezpečnostní podmínky. Byla lehčí než běžná figurka a ušitá z nehořlavých materiálů. Aby zvládl stav beztíže, měl na sobě Krtek i pásek suchého zipu, aby mohl být na stanici bezpečně přichycen, neodletěl a neztratil se.

Českými dětmi oblíbený Krteček byl k cestě do vesmíru vybrán i proto, že už v roce 1965 vznikl film „Krtek a raketa“. V něm jeho autor, výtvarník Zdeněk Miler nechal zvědavého Krtečka seznámit s kosmickou raketou. A o 46 let později se animovaný film stal skutečností.

Krteček zdobí krbovou římsu

Andrew Feustel s rodinou a krtečkem | Foto: Janahenych,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

První Krtek astronaut z roku 2011 se ukazuje při besedách a přednáškách dětem od mateřských až po střední školy z celé České republiky. S autorem postavičky Zdeňkem Milerem se astronaut Feustel osobně setkal. Jak ukázal Andrew Feustel, ve sesmíru měl ještě dalšího malého Krtečka s modro-žlutou čepicí. A toho předal jako svůj osobní dárek panu Milerovi.

Podruhé Krteček odstartoval do vesmíru ve středu 21. března 2018. Tentokrát letěl deseticentimetrový. V kosmu prožil 196 dnů a 18 hodin a naši planetu obletěl 3 152krát. Přistál spolu se svými třemi lidskými kolegy ve stepi v Kazachstánu ve čtvrtek 4. října 2018.

Andrew Feustel s obřím krtečkem | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

S astronautem Feustelem a jeho manželkou zůstal v USA. Stojí na římse krbu jejich rodinného domu v texaském Houstonu a připomíná, že v České republice mají spoustu obdivovatelů a přátel.

Písně kosmické najdete ve hvězdárně v Ondřejově

Knížka básní Písně kosmické je dnes vystavena v Muzeu Vojtěcha Šafaříka v areálu Astronomického ústavu AV v Ondřejově. Příliš se neví, že Jan Neruda byl kmotrem bratří Fričů, nadšených astronomů, kteří koncem 19. století zakoupili pozemek v Ondřejově a začali tam budovat svou soukromou hvězdárnu.

Hvězdárna v Ondřejově | Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

Ostatně citaci z Písní kosmických, věčnou otázku "Jsou-li tam žáby taky?" najdeme na budově pracovny zakladatele hvězdárny. Josef Frič má před touto budovou důstojnou bustu a na jejím úpatí je opět žába, tentokrát vytesaná ze žuly.

Andrew Feustel byl ve vesmíru třikrát - celkem ve stavu beztíže prožil 225 dnů. Uskutečnil i devět výstupů do volného kosmu, z toho tři při opravě Hubbleova teleskopu v roce 2009. Při těchto výstupech pracoval v otevřeném vesmíru celkem 61 hodin a 48 minut (více než 2,5 dne!).