Nehoda amerického letadla nebude znamenat zpřísnění bezpečnostních opatření v České republice

Letecké neštěstí v USA, Foto: ČTK

Na newyorskou čtvrť Queens se v pondělí zřítilo dopravní letadlo typu Airbus A300 společnosti American Airlines. Katastrofu nikdo z 246 cestujících a devíti členů posádky nepřežil. První informace nenasvědčují, že by příčinou mohl být teroristický útok. Připravila Eva Petržílková.

Český generální konzul v New Yorku Petr Gandalovič v úterý stoprocentně nepotvrdil, že by na palubě nebyl žádný občan České republiky:

"Náš konzulát zatím nemá informace, že by tam byli čeští občané, ale lze s velkou pravděpodobností říci, že nejsou. Vy víte, že v takových případech se seznam cestujících obvykle uvolňujeaž druhý den, ale vzhledem k tomu, že šlo o linku do Santa Dominga v Dominikánské republice, nepředpokládám, že by tam byl český občan."

Letecké neštěstí v USA,  Foto: ČTK
Kvůli tragedii ve Spojených státech se v pondělí večer sešel Ústřední krizový štáb České republiky. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse není žádný důvod zvyšovat bezpečnostní ani dopravní opatření v České republice:

"My jsme pouze si vyměnili informace s otevřených - řekněme méně otevřených zdrojů a zatím musíme konstatovat, že nemáme dostatek informací k tomu, abychom mohli udělat nějaký závěr. K aždopádně nechceme situaci prostě podceňovat, ale v tuto chvíli nelze odpovědět na otázku, zda šlo o technickou závadu nebo případně nějaký jiný akt. takže prostě musíme počkat, až vyšetřovací orgány dospějí k nějakému jednoznačnějšímu závěru."

České aerolinie nezmění po nehodě letadla v New Yorku svůj letový řád. Pokud nedojde k dalším nepředvídatelným událostem, zůstane provoz na pravidelné lince Praha - New York podle plánu. I jediné letadlo ČSA, které odstartovalo z Ruzyně ještě před havárií amerického stroje, nakonec dostalo povolení k přistání na jednom z newyorských letišť. Informoval o tom mluvčí ČSA Daniel Plovajko.

"Letadlo ČSA přistálo v New Yourku na letišti Newark dle platného letového řádu a tím pádem i veškerý provoz v další dny bude probíhat nezměněný."

V souvislosti s pádem dopravního letadla zaslal český prezident Václav Havel svému americkému protějšku Georgi Bushovi telegram. V něm vyjádřil soustrast jménem svým i jménem svých spoluobčanů nad touto tragédií a uvedl, že je v myšlenkách s těmi, kteří v důsledku neštěstí ztratili své nejbližší.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio