Nehoda autobusu si vyžádala 19 životů

Foto; CTK

Nedaleko Českého Krumlova došlo v sobotu večer k jedné z nejhorších silničních havárií v historii České republiky. Nehoda autobusu si vyžádala 19 lidských životů, 17 lidí zemřelo na místě, dva po převozu do nemocnice. Další jsou ve velmi vážném stavu. Pokračuje Vilém Faltýnek.

Foto: CTK
Patrový autobus vjel na silnici E 55, vedoucí z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic, z neznámých příčin do protisměru, převrátil se na bok a spadl z asi sedmimetrového srázu. Střecha vozidla se při pádu zcela roztrhla. Zraněno bylo 34 lidí, nejčastěji utrpěli poranění hrudníku, mnohočetné zlomeniny a zranění vnitřních orgánů. Příčinu nehody policisté vyšetřují. Pokud soudní znalec nenajde na havarovaném autobusu známky technické závady, policie pravděpodobně obviní z obecného ohrožení řidiče, který byl za volantem.

Upřímnou soustrast pozůstalým vyjádřili premiér Vladimír Špidla i prezident Václav Klaus. Ten zároveň upozornil:

"Každé lidské neštěstí je lidským činem a moc bych prosil, buďme i na našich silnicích pokornější, ohleduplnější a dávejme dobrý pozor na to, co každý z nás činíme."

U telefonu Radia Praha je nyní mluvčí Jihočeské policie pan Dušan Klícha. Pane Klícho, můžete shrnout, jaký je momentální stav vyšetřování?

"V současné době, tzn. v pondělí, provádí soudní znalec odbornou expertízu trosek havarovaného autobusu, ta by měla potvrdit nebo vyvrátit verzi o technické závadě na autobusu v době nehody. Pokud expertíza závadu vyvrátí, lze důvodně předpokládat, že řidič, který v době nehody řídil, bude obviněn z obecného ohrožení."

V jakém jsou oba řidiči stavu?

Foto: CTK
"Oba byli zraněni, ovšem rozsah jejich zranění nebyl nijak vážný."

Na místo nehody se přišlo podívat v neděli několik obyvatel z okolí. Jeden z nich rozhlasu potvrdil, že k nehodám zde dochází častěji.

"Tady už bylo nehod! Ta příčina je jasná: náhlý zúžení vozovky 200 metrů nad místem nehody. Tady už těch nehod bylo! Já jsem tu viděl nejmíň čtyři."

Dušakn Klícha upřesňuje: "My bohužel uvádíme úsek silnice od obce Velešín po hraniční přechod Dolní Dvořiště jako velmi kritický, jak co do počtu dopravních nehod, tak co do následků. V loňském roce tu v Jihočeském kraji docházelo k nejtragičtějším nehodám."

Jak si to vysvětlujete?

"Dokážu si to vysvětlit jenom tím, že je tam opravdu velmi hustý provoz, vozovka je na to velmi úzká, a nejsou tu podél komunikace žádné únikové zóny pro případ hrozící havárie, jsou tam na mnoha místech vzrostlé stromy. Takže ta silnice zřejmě na stávající provoz už nestačí."