Nejblíže k titulu je fotbalová Slavia

Foto: ČTK

Fotbalová Slavia Praha vstoupila do fotbalového jara v pozici největšího favorita na ligový titul. Přispěly k tomu nejen podzimní výsledky a vedení v tabulce, ale také nemalé zimní nákupy. Naopak v poháru UEFA jsou její naděje na postup po domácí porážce s Tottenhamem prakticky na bodu mrazu.

Foto: ČTK
Pozice hlavního aspiranta na titul je ošemetná, což si uvědomuje i trenér červenobílých Karel Jarolím.

"Samozřejmě je nám jasný, že tady bude tlak fanoušků i médií, pochopitelně také soupeři nebudou spát, ale doufám, že přes to všechno se nám ten titul podaří."

Martin Abraham,  foto: ČTK
Pražská Slavia se na podzim poprvé v historii probojovala do Ligy mistrů. Ze základní skupiny sice nepostoupila, ale finanční bonus z této prestižní soutěže zahojil její mnohaleté rány. Proto v zimní přestávce znatelně posílila - podle mnohých až moc. Mezi sešívané zamířil nejlepší střelec letošního ročníku Gambrinus ligy Goce Toleski z Mostu, dále ostravský David Střihavka a doslova v hodině dvanácté také záložník odvěkého rivala - pražské Sparty Martin Abraham. To bohatě zacelilo přestup kanonýra Stanislava Vlčka do begického Anderlechtu či Michala Švece do holandského Heerenveenu. Generální ředitel Slavie Petr Doležal však potvrzuje, že investice nešly pouze do hráčů.

"Máme snahu o to, aby prostředky se vložili do dalšího sportovního posunu. Nemalé finanční prostředky pochopitelně plynou i do zázemí, stavímé stadion, koupili jsme umělou trávu, mládež má ve Savii dlouhodobě vysokou kvalitu, to znamená i tam putují finanční prostředky. Nemá cenu si nalhávat, že Slavia neměla v minulosti určité problémy, ale nyní po postupu do Ligy mistrů můžeme mluvit o finančně stabilizovaném klubu."

Velké emoce vzbudil především přestup sparťanského Abrahama. Ne každý má totiž pochopení pro občasné zkraty tohoto divokého záložníka, ovšem trenér Jarolím se za něj jednoznačně postavil.

"Já Martina znám ze Synotu. Jinak bych si pořádně rozmyslel, zda ho angažovat. Samozřejmě to není jenom moje rozhodnutí, nákupy konzultujeme v klubu, ale určtě jsem přihlédl k tomu, že znám jeho charakter a on zná mě. Tím pádem víme, co od sebe můžeme očekávat. Martin je rozhodně svůj, ale dá se sním pracovat."

Na zimní přestupový trh si tedy Karel Jarolím nemá důvod stěžovat.

"Můžeme být spokojení, podařilo se nám koupit hráče, kteř mají ofenzivní schopnosti. Naší ofenzivní hrou doufá přilákáme do ochozů fanoušky a také s tím snad půjdou ruku v ruce dobré výsledky."

Foto: ČTK
Díky posilám však logicky naroste i finanční rozpočet klubu. Generální ředitel však uklidňuje - žádné dluhy nehrozí, neboť Slavia má finanční politiku nastavenu zdravým způsobem.

"My ve Slavii hodně dáme na motivační prvky, tzn. odměňujeme za úspěchy a to se hráčům promít i do jednání o smlouvách. Kdy jsou hráčí úspěšní, tak se pochopitelně dostavují i finanční prostředky a to je cesta, kterou chceme pokračovat."

Na jaře by se slávističtí fanoušci měli po deseti letech konečně dočkat vlastního stadionu. Rekonstrukce v Edenu už pomalu finišuje a tak kapitán mužstva Erich Brabec věří, že právě domácí půda může být dalším silným faktorem, který může Slávisty nasměrovat k titulu.

"Já věřím, že do nového denu budou diváci chodit. To je potom velký rozdíl, zda hrajete před dvěma tisícovkama fanoušků nebo vás žene dopředu plný stadion a pomůže vám ke třem bodům v utkání."

Zatímco v domácí ligové soutěži Slávisté stále drží v čele tabulky pětibodový náskok na pronásledovatele z Teplic i pražskou Spartu, pohárová Evropa jim už ve čtvrtek patrně vystaví výstupní razítko. Londýnský Tottenham Hotspur totiž nastoupí do domácí odvety s jednogólovým náskokem, neboť na Strahově vyhrál 2:1.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio