Nejdelší vinařská stezka a unikátní sklep v Příměticích

Ilustrační foto

Teď se vypravíme na nejdelší vinařskou stezku a do sklepa, který má hned několik zajímavostí. Najdete ho v Příměticích a patří k největším křížovým sklepům na světě. Navíc má unikátní akustiku.

Nejdelší vinařskou stezkou je stezka Znojemská. Měří 163 kilometrů a spojuje téměř šedesát vinařských obcí. Začátek má v Moravském Krumlově na zámku se světoznámou Slovanskou epopejí Alfonse Muchy. Projedete historickým Znojmem, zamíříte do Národního parku Podyjí, až přijedete na vinici Šobes. Ta je dokonce zařazena mezi deset nejlepších v Evropě. A co by to bylo za vinařskou stezku, kdyby nevedla řadou obcí s vinnými sklípky. Některé jsou skutečnými unikáty. Například vinný sklep s malbami lidového umělce vyhloubený ve svahu nad Šatovem. Najdete tu podivuhodnou říši mořských panen, trpaslíků i alpských krajinek. Další, Přímětický sklep pak patří k největším křížovým sklepům na světě, říká sklepmistr Petr Drozd.

"Je to rarita hlavně velikostí. Byl postaven v letech 1740 až 1756 jako desátkový sklep. Nechali si ho postavit jezuité. A co se týče té velikosti, tak hlavní chodba je dlouhá 110 metrů, ramena kříže měří 56 metrů. Široký je 9,5 metru a výška je 6,5 metru. Zajímavostí je, že to je polopovrchový sklep. Nebyl tedy stavěn hloubením, ale využili tady jakousi polní cestu nebo úvoz a v tom úvozu postavili tento sklep. V literatuře se uvádí, že to je jeden z největších křížových sklepů na světě, co se týká prostoru, délky a šířky chodeb."

Ve sklepě jsou jak nerezové tanky, tak dřevěné sudy. A jeden je opravdu veliký.

"To je největší sud, co u nás je. Vejde se do něj 11.270 litrů. Jsou to všechno dubové sudy. V průměru mají kolem 70 až 80 roků. V každém sudě zraje jenom určitá odrůda. Tady v tomto sudě třeba zraje jenom Veltlínské zelené ze Staré Hory."

Ilustrační foto
Unikátní je i zdejší akustika, na jejíž adresu nešetřil chválou ani slavný Rafael Kubelík. Může za ni klenba a říká se tomu jezuitský telefon. Když potichu promluvíte do zdi, váš hlas se po klenbě donese na opačnou stranu chodby. Zajímavostí je i trojitá klenba.

"Mezi klenbami je vzdušný prostor, takže je tady perfektní tepelná izolace. Je tady konstantní teplota kolem 9 až 11 stupňů Celsia po celý rok."

Jedinečné je proto zdejší klima. Stěny a stropy Křížového sklepa totiž pokrývá silná vrstva ušlechtilé sklepní plísně, která je tak dokonalým regulátorem vlhkosti, že není potřeba žádné klimatizační zařízení.

Pokud poutníky po vinařské stezce přemůže víno, mohou zavítat do obce Hnanice. Do zdejší kaple sv. Wolfganga přicházeli od 13. století poutníci z celé Evropy, aby se omyli v zázračných uzdravujíích vodách chrámové studánky. V blízkém lese navíc žil poustevník Daníž, proslavený léčitelskými schopnostmi.