Nejmenší "zlobí" nejvíce

Radek John, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nejmenší strana vládní koalice - Věci veřejné - opět vystrkuje růžky. Její šéf Radek John podmínil setrvání v koalici vyjednáním dodatku ke koaliční smlouvě. Podle něj si to vyžádaly změny ve složení vlády. V České televizi vyložil i další připomínky.

Radek John,  foto: ČTK
Radku Johnovi jde především o to, že jeho odchodem z postu ministra vnitra a odstoupením Víta Bárty z funkce ministra dopravy ztratily Věci veřejné určený počet míst ve vládě. Proto je podle něj nutné vyjednat dodatek ke koaliční smlouvě. Bez něj si nelze představit setrvání Věcí veřejných v tomto projektu, řekl Radek John. Vyjednávat by se mohlo začít už ve středu. Šéf Věci veřejných si dokáže představit pokračování spolupráce s ODS i Top 09. Obě strany ale musí postupovat podle stávajícího programového prohlášení:

"Naši poslanci říkají, že už nemusí hlasovat podle koaliční smlouvy. Jsou tam změny, smlouva neplatí. Musíme udělat dodatek a říct si, jestli s vládním angažmá, nebo bez něj. Pokud bychom měli být ve vládě, tak musíme být v nějakých smysluplných pozicích, kde můžeme předvést své výsledky. Jinak nemá cenu být ve vládě. My bychom nebourali koaliční projekt, pokud by v něm byly zastoupeny body Věci veřejných. Pokud nebude vláda rekonstruována tak, aby mohla chtít po lidech reformy, tak my ji potom nepodpoříme."

Karolína Peake a místopředseda SNK Evropských demokratů Jiří Witzany,  foto: ČTK
Stav, kdy Věci veřejné mají mít podle koaliční dohody čtyři ministry a v současné době mají jen tři, lze podle Radka Johna změnit například dosazením současné šéfky poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolíny Peake do křesla ministra spravedlnosti:

"Na ministerstvu spravedlnosti musí být člověk, který má právnické vzdělání, jinak to je nemožné, to je nesmysl. Karolína Peake ho má, ale tím nevznáším tento požadavek. Je to o jednání. Koaliční smlouva říká čtyři ministři. My se samozřejmě o tom budeme bavit, jestli platí koaliční smlouva, nebo ne. V této chvíli je koaliční smlouva otevřená, není uzavřená."

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS reagoval slovy, že případná rošáda ve vládě by mu osobně nevadila. Osoba z Věcí veřejných, a tedy napojená na ABL, v čele ministerstva spravedlnosti je ale podle něj stejně problematická, jako byla na vnitru.

Vít Bárta,  foto: ČTK
Radek John si stěžoval také na špatnou spolupráci na úrovni tzv. K9. Podle něj se tato skupina tří zástupců každé strany málo schází a neprojednává reformy. V této souvislosti se také opřel do třetí vládní strany - TOP 09, jejíž ministr zdravotnictví Leoš Heger podle něj neprojednal reformu jeho resortu s koaličními stranami, a už ji představuje odborům:

"To skončí tak, že s tím přijde na K9 a budou velké rozpory. Nám vadí, že se začíná reforma od zvýšení poplatků v nemocnicích. Nám tom vadí, ale chceme, aby byly jasně domluveny ostatní věci. Věci veřejné si prosadily, že se zruší poplatky za položku na receptu a bude jenom poplatek za recept. To tam zatím není. Nebo-li je třeba také říct lidem, kde se jim uleví. No a potom vyjednat, jak se zabrání kradení ve zdravotnictví, a z čeho vůbec, z jakých rezerv se ty peníze získají."

Miroslav Kalousek
Odpověď strany TOP 09 a Starostové na sebe nenechala dlouho čekat. Nedělní předsednictvo se shodlo na tom, že podporuje pokračování současné koalice. Věci Veřejné ale musí upustit od svého politického stylu "opozice v koalici" a bude podporovat klíčové reformy. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který reagoval i na zveřejněnou nahrávku ze soukromého alkoholového dýchánku u Víta Bárty, musí Věci veřejné předložit veškeré doklady o účetnictví a financování v loňském roce, včetně financování volební kampaně:

"My jsme přesvědčeni, že strana, která staví vůbec svoji existenci na boji proti korupci, v okamžiku, kdy ona sama, ať už z jakéhokoliv důvodu a při jakýchkoliv promile, informovala veřejnost o pochybnostech tohoto financování, musí sama mít hlavní zájem přesvědčit veřejnost, že tomu tak není. Že její financování je průzračné jako studánka."