Nejsou rekvizitou pro selfie. Praha bojuje proti zneužívání zvířat k pouličnímu focení

„Nechcete fotku se sovou, vezmete si ji na ruku?“, „Nemáte zájem o snímek s hadem?“ I s takovými nabídkami se mohou setkat turisté v centru Prahy. A to přesto, že je to nezákonné. Nedávno se v ulicích hlavního města objevily plakáty, které žádají turisty, aby pouliční produkci založenou na zneužívání zvířat nepodporovali. Jde o součást kampaně Enjoy Respect Prague (Užij si a respektuj Prahu), kterou město upozorňuje návštěvníky na negativní jevy, se kterými se při toulkách Prahou mohou také setkat.

„Fotografie jistě budou patřit mezi vzpomínky, které si z cest odnesete domů. Mezi suvenýry z Prahy by však rozhodně neměla patřit naaranžovaná selfie s vypůjčenými hady, sovami nebo papoušky. Lidé, kteří vám nabízejí vyfocení se zvířaty, zde nejsou vítáni!“ upozorňuje na svém webu kampaň Enjoy Respect Prague.

Foto: Galerie hl. m. Prahy

Vysvětluje, že lidé tuto činnost provozují bez povolení a jejich zvířata pocházejí z černého trhu. „Fotografování je pro zvířata také extrémně stresující a častá manipulace jim způsobuje fyzická zranění. Prosím, nezúčastňujte se této formy týrání zvířat,“ vyzývá.

Praha se proti lidem, kteří v ulicích nabízejí turistům focení s divokými zvířaty, snaží bojovat dlouhodobě. Tuto činnost zakazuje městská vyhláška a strážníci městské policie ji postihují pokutami, úřady také zahajují řízení o zabavení zvířete a pachatele mohou čekat postihy i ze strany státu podle zákonů o ochraně či týrání zvířat.

Barbora Scherf | Foto: Anaïs Chesnel,  Radio Prague International

Podle Barbory Scherf z městské organizace Prague City Tourism je tento problém sice relativně okrajový a méně viditelný než opilství a odhazování odpadků, ale není o nic méně skutečný a velmi přítomný.

„Běžně je vidíme například u Karlova mostu nebo v Karlově ulici, kde je velká koncentrace lidí. Je to vlastně jen pár lidí nebo malá skupina lidí, kteří mají tato divoká zvířata – ani nevím za jakých podmínek – ale objevují se na těchto místech. Je to okrajový problém, ale stále je to problém,“ popisuje.

Plazi a ptáci

Podle ochránců zvířat je využívání divokých zvířat v centru města pro ně extrémně stresující. Jsou drženi několik hodin venku, ať je horko nebo zima. Častá manipulace a přenášení těchto zvířat může být pro ně stresující a může dokonce vést k fyzickému zranění v extrémních případech i ke smrti.

Foto: Radio Prague International

K řešení těchto případů je často přivolán Jan Chmelař z České inspekce životního prostředí, i když podle něj většinu řeší městská policie, která se na inspekci obrací, když potřebuje pomoc odborníků. „I když to není přímo naše věc, můžeme jim pomoci tím, že určíme, o jaký druh se jedná, popíšeme biologii zvířete, určíme, zda nevykazují známky týrání nebo jiných faktorů, které odporují jejich přirozenému chování.“

V některých případech se inspekce ujme zvířat a umístí je do zařízení, kde se o ně pečuje. Jan Chmelař poznamenal, že letos se zatím podařilo zachránit deset hadů a pět sov. Loni to bylo deset hadů a dvacet sov nebo malých dravců.

„Existují dvě kategorie zvířat, která pro tyto účely lidé využívají. První kategorií jsou plazi, většinou hroznýši a krajty. Druhou kategorií jsou ptáci a většinou se jedná o malé sovy, například sovy pálené nebo dravce.“

Podle Jana Chmelaře je tato praxe nezákonná z několika důvodů. Za prvé, směrnice radnice zakazuje nabízet služby na ulici bez oprávnění. Za druhé, zvířata byla často získána nelegálně na černém trhu. A konečně, použitá zvířata jsou často nebezpečné druhy chráněné mezinárodními úmluvami nebo vnitrostátními zákony. Přestože se za takové praktiky udělují pokuty, viníci, často cizí státní příslušníci, opouštějí republiku dříve, než je zaplatí.

klíčová slova:
spustit audio