Nejstarší kamenná hvězdárna je na Kleti. Odměnou za výstup je výhled na vrcholky Alp, Lipno, Krumlov a Hlubokou

Rozhledna a restaurace na Kleti

Kamenná věž s cimbuřím na vrcholu hory Kleť je nejstarší kamenná rozhledna v Česku. Byla postavená v roce 1825 a je vysoká osmnáct metrů.

Hora Kleť je dominantou jižní části Čech. Zdejší rozhledna nebyla, na rozdíl od jiných, postavená turistickými spolky. Na vrcholu ji nechal vybudovat kníže Josef Schwarzenberg. Nejdříve sloužila jen vybraným hostům. Veřejnost se do ní podívala od druhé poloviny 19. století. Rozhledna je lemovaná cimbuřím a podle jména knížete se jí říkalo Josefova věž.

Z rozhledny jsou vidět i vrcholky Alp

Rozhledna na Kleti | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Na rozhlednu se můžete dostat jednosedačkovou lanovkou. A jízdu si užijete. Trvá asi 20 minut a zdoláte převýšení 346 metrů. Ale pozor, i když dole svítí sluníčko, na vrchol Kleti můžete někdy dojet v mlze a dešti.

Pokud však přijedete za chladného a jasného počasí, uvidíte i alpské vrcholky. Můžete obdivovat Novohradské hory a část Šumavy. Uvidíte Lipenskou přehradu, Český Krumlov, zámek Hlubokou, nebo Třeboňsko. K rozhledně vede i několik turistických cest, nebo sem můžete přijet na kole.

Výhled z rozhledny na Kleti | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Ke vchodu do věže vás zavede 17 kamenných schodů a na vrchol musíte vystoupat ještě dalších 104 schodů. Ty vás zavedou na vyhlídkovou plošinu s dalekohledem. V roce 2008 prošla rozhledna rozsáhlou rekonstrukcí. Dnes je v ní turistické informační centrum a prostor pro výstavy.

Na Kleti je i špičková hvězdárna

Sluneční hodiny na vrcholu Kleti | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Původně stála rozhledna na vrcholu osamocená. Později k ní přibyl domek pro hajného, kde se mohli turisté občerstvit a přenocovat. V roce 1925 byla na Kleti vybudovaná Tereziina horská chata. Její patronkou byla kněžna Terezie ze Schwarzenbergu. Mimochodem, jsou na ní nejvýše položené sluneční hodiny v Čechách.

Kousek pod vrcholem pak stojí hvězdárna. Patří ke světové špičce v oblasti zkoumání planetek. A planetka s číslem 2199 se na její počest jmenuje Kleť.

Hvězdárna na Kleti | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Kleť. Jak vzniklo tohle zvláštní jméno?

Skály na Kleti | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Kleť je zvláštní jméno. První písemná zmínka o jménu této hory pochází už z roku 1263, kdy je uváděna jako mons Nakletti. Další záznam z roku 1318 ji zmiňuje jako mons Naclati.

Z těchto dokladů se usuzuje na původ jména ze staročeského slova 'klětЬ', což znamená bouda, komůrka, sklep. Zřejmě byla na hoře nějaká skalní skrýš. Slovo 'klatЬ' pak znamená hrot či špici.

10
48.8655099473
14.2832138944
default
48.8655099473
14.2832138944

QSL 2022

klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.