Bezručova vyhlídka. Jedna z nejnavštěvovanějších atrakcí v okolí Kopřivnice

Výhled z Bezručovy vyhlídky

Rozhledna nad Kopřivnicí stojí na počest českého básníka Petra Bezruče. Je už třetí vyhlídkou, která tu vznikla. Postavili ji v roce 2012 a je součástí stezky Silesianka, která v sobě zahrnuje přes 30 rozhleden a vyhlídkových míst na české a polské straně.

Bezručova vyhlídka | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

Ještě než se vydáte nahoru po 45 schodech, čeká vás Lašská naučná stezka. Najdete na ni tzv. Husovu lípu, která je stará přes 150 let. Její kmen měří 4,5 až 5 metrů a deska tu připomíná Jana Husa.

Jak dodal Tomáš Kamín z kopřivnického informačního centra, jako další na vás čeká Jasníkova studánka.

"Je pojmenovaná podle básníka Jasníka, kterému se toto místo hodně líbilo. Skládal tady básně a podle něj je nakonec nazvaná i ta studánka. Voda v ní je pitná. Dělaly se v poslední době testy, takže klidně se můžete napít. Kdysi se tomuto údolí říkalo Motýlí údolí, protože tady kvetla spousta květin. Pak to tady zarostlo. A teď už tady moc kvetoucích rostlin není. Takže i ty motýli přesunuli někam jinam."

Asi po čtvrthodinovém stoupání do kopce se dostanete k Bezručově vyhlídce. Možná lehce zadýchaní.

Tomáš Kamín | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

"Bezručova vyhlídka je ze dřeva. Loni jsme slavili desetileté výročí. Má na výšku 13 metrů a až budeme nahoře, tak vám ukážu panorama. Je to jedna z nejnavštěvovanějších atrakcí v okolí Kopřivnice. Pořád jsme na Lašské naučné stezce v oblasti Červeného kamene. Jako první tady byla jenom lavička. V 80. letech tady byla postavená železobetonová "rozhledna". Moc dlouho nevydržela. Začala rezivět a stala se hodně nebezpečnou pro turisty i místní. Takže nakonec město rozhodlo vybudovat tuto novou rozhlednu a máme ji moc rádi."

Je přístupná i v zimě, když jsou třeba zmrazky?

Bezručova vyhlídka | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

"Je celoročně přístupná. Jen je třeba v zimě třeba dávat pozor na ten sníh, nebo na ty zmrazky. Z rozhledny vidíte daleko víc v zimě, než přes léto, protože až budeme nahoře, tak uvidíte, že toho spoustu ještě nevidíme."

Co tedy můžeme vidět?

"Vidíme Bílou horu. Před sebou vidíme město Kopřivnice, areál firmy Tatra, případně jiných firem. Zmíním Remosku, která se přestěhovala do Kopřivnice z Frenštátu. A kdybychom šli opravdu po panoramatu, tak vidíme Ostravu, Frýdek-Místek, Palkovické hůrky. V zimě, kdy stromy nemají listí, tak bychom viděli ještě i Beskydy."

12
49.5899024823
18.1589324679
default
49.5899024823
18.1589324679
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Krajina břidlice z výšky

    Okolí Budišova nad Budišovkou je známé těžbou břidlice. Na krajinu se můžete podívat z výšky a to díky několika rozhlednám. Některé jsou starší, jiné ještě voní novotou.