Nejstarší kamenná rozhledna stojí na hoře Kleť

Kleť, photo: CzechTourism

Nejstarší česká kamenná rozhledna je na jihočeské hoře Kleť. Ta je zároveň nejvyšší horou Blanského lesa, nadmořská výška tu dosahuje 1084 metrů. Rozhledna je stará 200 let a právě teď prochází generální opravou.

Hora Kleť i rozhledna mají v sobě hned několik nej.... Už samotný název je jedním z nejstarších pojmenování českých hor. V dochovaných listinách se například můžeme dočíst, že už roku 1263 se jí říkalo Mons Nakhlethi, později to byla Kletie, Kleta a roku 1624 Kleť. Pak dostala německý název Schöniger, od roku 1918 je to opět hora Kleť, která k sobě láká turisty. Jak říká majitel rozhledny a horské chaty Ladislav Faktor, z hory je vynikající kruhový rozhled.

"Je vidět úplně všude. Nejvzdálenější část, kam se můžete dívat, jsou rakouské Alpy. Jinak je vidět do Třeboňské pánve, na Novohradské hory, Českobudějovickou pánev, Českomoravskou vrchovinu a na Brhlovskou pahorkatinu."

Už před stavbou rozhledny sem přicházeli lidé právě kvůli vynikajícímu pohledu na Alpy. Turistiku propagoval i kníže Josef Jan Nepomuk ze Schwarzenbergu, který dal podnět k výstavbě kruhové rozhledny na vrcholu hory. Stavba byla dokončena v roce 1825 a jedná se tak o nejstarší kamennou rozhlednu v Čechách. Na počest svého zakladatele byla nazvána Josefovou věží. Původně ji kníže plánoval jako soukromou stavbu, pro veřejnost byla přístupná až ve druhé polovině 19.století. Později k ní byl přistaven i malý domek pro hajného - správce rozhledny.

Kleť a její okolí je cílem mnoha turistů během celého roku. Nejstarší rozhledna se právě opravuje. Změní se nějak její vzhled?

"Ne vzhledu se nezmění nic. Rozhledna je stará už skoro 200 let a nikdy nebyla provedena celková rekonstrukce. Opravuje se venkovní plášť, dělají se nové schody, nová okna, vnitřní omítky, takže bude opravena minimálně na dalších sto let."

Kdy oprava skončí?

"Oprava by měla skončit podle počasí, doufáme, že by to mělo být někdy v květnu."

Co říkají turisté?

"Nebyli asi nadšeni, ale jednou ta oprava proběhnout musela. Takže pochopili a budou asi spokojeni, protože tam bude info centrum, nahoře se mohou pořádat výstavy. Bude tam stálá expozice Chráněné krajiné oblasti Blanský les, bude to docela zajímavé."

Kompletní oprava bude stát deset milionů korun a více než 80ti procenty na ni přispěla Evropská unie. Výška věže rozhledny je 18 metrů a vede na ni 110 schodů. Rozhlednu každoročně navštíví 60 tisíc lidí, někteří se přijeli podívat i na její opravu. Přivezli s sebou historické pohledy a fotografie a předali je stavitelům pro inspiraci.

Na Kleti jsou ještě další zajímavosti - nejvýše položené sluneční hodiny v Čechách a nejvýše položená astronomická observatoř, která má největší čočkový dalekohled v Česku. Na Kleť je možné dojít po několika turistických trasách nebo sedačkovou lanovkou. Ta vozí turisty už od roku 1961. Při jízdě si mohou vzpomenout třeba na místní legendu. Na vrcholu Kleti jsou balvany a říká se, že tu kdysi při bouřce rozmetal mocné sídlo ďábel, protože ho odmítla vladykova dcera Krasava. Belzebuba prý zahnal zpět do pekel bludný mnich, ale zbytky sídla na Kleti zůstaly dodnes.

10
48.866666700000
14.283333300000
default
48.866666700000
14.283333300000