Nejtvrdší zima za posledních 15 let

Sněhová kalamita

Česká republika v těchto dnech zažívá nejtvrdší zimu za posledních 15 let. Kvůli hustému sněžení a silnému větru vyhlásila ve středu plná třetina okresů kalamitní stav. Na nejvyšší české hoře Sněžce řádil dokonce orkán. Silničáři se potýkají nejen se sněhem, ale také s únavou a zastaralou technikou. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Policie a cestáři nabádají řidiče, aby vyjížděli jen v nutných případech a se zimní výbavou. Silničáři udržují totiž s vypětím sil průjezdné jen silnice první a část silnic druhé třídy. Zbytek cest beznadějně zmizel pod záplavami sněhu, pod kterým se téměř ztrácí i některé domy. Silničáři jsou již unavení - v nejpostiženějších okresech bojují nepřetržitě se závějemi už 14 dní. Problémem je i zastaralá technika - stroje jsou většinou 15 let staré a teď není čas ani na běžnou údržbu. Právě tyto dva problémy vedly silničáře k tomu, aby o pomoc požádali armádu. Vojáci nyní pomáhají jak s odklízením sněhu, tak s vyprošťováním uvízlých vozidel. Bohuslav Paclík z centrální správy silnic označil ve středu, kdy kalamita vrcholila, stav za velice vážný.

"Přes nasazení veškeré techniky se nedaří obnovovat sjízdnost, neustále vznikají sněhové jazyky až závěje. Čili doporučujeme řidičům, aby omezili jízdy na nezbytné minimum a aby opravdu jezdili opatrně a pomalu."

Podívejme se nyní do některých oblastí naší republiky. Například na Jablonecku spadlo v posledních dnech dva metry sněhu, který začal ohrožovat běžný chod města. Zmizely pod ním chodníky a chodci se brodí ve sněhu po zúžených silnicích. Z města vyvezli silničáři téměř 2000 nákladních aut sněhu. Zcela odříznutá od světa je například obec Jiříkov na Bruntálsku. Do zapadlé obce přestaly jezdit autobusy a nedostaly se tam zásoby potravin, teplota zde klesá k minus 19-cti stupňům Celsia. Kritická je podle dispečera Vlastimila Samsona také situace na Bruntálsku.

"Máme spoustu vozovek uzavřených, počínaje vozovkama druhé třídy a převážně vozovky třetí třídy."

Obrovské problémy způsobila sněhová kalamita také obyvatelům Albrechtic na Ostravsku. Už tři týdny jsou lidé z tohoto městečka bez pitné vody. Kvůli sněhu je totiž porouchaná vodovodní síť zcela nedostupná. Obecní úřad proto zajistil náhradní čerpadlo, aby se bez dodávky pitné vody neocitla také tamní nemocnice. Jak nám potvrdil starosta Ivo Vykopal, obyvatelé dostávají vodu jen v omezeném množství.

"Zastavujeme to teď v noci, aby to přes den teklo. Porucha je někde v zemi, tady to nevyvěrá na povrch. Problém dělá ta sněhová pokrývka samozřejmě, ale hledáme dál."

Sníh zastavil také vlaky. Z provozu bylo vyřazeno několik železničních úseků. Nejvíce je postižena severní Morava, Českomoravská vysočina a pohraniční okresy. Železničáři jsou v pohotovosti 24 hodin a využívají veškeré techniky k odklízení sněhu. Z kalamity se radují alespoň děti v těch okresech, které vyhlásily sněhové prázdniny. Situace se však každou hodinu mění, vyjasňuje se a sníh padá jen ojediněle. Kalamita tak možná brzy skončí. Podle předpovědí meteorologů se však očekává arktická zima. Určité problémy by mohlo způsobit následné oteplení spojené s deštěm. Dispečeři preventivně uvolňují říční koryta, aby vodě nestálo nic v cestě. Vždyť jen nad jednou z obcí na Šumpersku leží 150 miliónů metrů krychlových sněhu.