Největší sbírka novin

Miroslav Karásek, foto: Aha
0:00
/
0:00

Unikátní sbírka novin ze sto osmdesáti zemí světa je k vidění v Kroměříži. Jejím majitelem je kroměřížský novinář Miroslav Karásek, který noviny shromažďuje už osmnáct let a na svém kontě má tituly ze všech koutů světa. O tom, že je sbírka ojedinělá, svědčí i ocenění od Klubu sběratelů kuriozit.

Jaké jsou největší rarity ve sbírce Miroslava Karáska? Například noviny vydávané KFOR v Kosovu, noviny pro indiánskou menšinu v Kanadě, noviny pro nevidomé a řada dalších. Má například i noviny z vesnice, která má pouhých šest obyvatel.

"Je to v Texasu. Ta vesnička má šest obyvatel a přesto si denně vydávají svoje noviny. Byla tam jedna známá, cestovala tudy a kromě novin, které vydává NASA, mě dovezla i tyto noviny."

Ke svému koníčku se Miroslav Karásek dostal náhodou. Kamarád mu přivezl noviny z Ghany. Později se mu dostaly do rukou noviny z Číny, Itálie, Řecka či Bulharska. Zaujaly ho, schoval si je a čas od času k nim přibyl další titul. Do roku 1989 sbírka příliš nerostla. V devadesátých letech však díky kamarádům cestovatelům přišel k jedinečným titulům a začal noviny sbírat systematicky. Má dokonce lodní deník, ale ne ten, který by jste čekali.

"Jsou to noviny, které vycházejí na lodi. Na obrovské lodi, která pluje po Mexickém zálivu asi 7 nebo 8 dnů a ta vydává deník. Jsou tam kromě reklam informace o tom, co doposud viděli, co uvidí na příští zastávce a taky co nabízí loď v průběhu plavby."

Kterých novin si ve své sbírce nejvíc cení, to se odhaduje jen těžko. Jak Miroslav Karásek prozradil, zřejmě těch, které jsou spojené s nedostupností jednotlivých zemí. Váží si například novin z Nepálu, Tibetu, Pákistánu či Sierra Leone. A jak se vlastně tisk z takové dálky získává?

"Hledám různé cesty, osvědčilo se mě psát zdvořilý dopis na české ambasády v zahraničí a obvykle jsou velvyslanci vstřícní a noviny pošlou. Jeden z nejlepších byl v poslední době velvyslanec pan Olša v Zimbabwe, kterého jsem žádal o noviny. Můj koníček ho nadchnul a poslal asi padesát různých výtisků s popisem, jestli to jsou ultrapravicové nebo levicové noviny a kromě toho přibalil noviny z Princova ostrova, ze Svatého Tomáše, ze Zambie, ze Svazijska, prostě ze zemí, odkud jsem ani neuvažoval, že bych je mohl někdy sehnat, tak jsem je ani neuváděl v seznamu novin, které nemám. To byl obrovský přírůstek do sbírky. Oslovuji cestovní kanceláře, které cestují do různých exotických zemí. Potom cestují různí přátelé. Třeba jeden botanik cestoval po Guatemale, Nicaragui a tam těch končinách, tak dovezl také kromě svých exponátů noviny."

Počet států je sice konečný, ale řada titulů zaniká a vzniká. Navíc noviny žloutnou a jsou třeba obnovovat. Takže je možné sbírku, kterou mohou návštěvníci Kroměříže vidět celé léto, pořád vylepšovat.