Nejznámější pochod Praha - Prčice oslavil 40 let

Škrpálek
0:00
/
0:00

V rubrice České nej.... se dnes vydáme na pochod Praha - Prčice. Nejznámější a najmasovější pohod v Čechách už oslavil 40 let a stále přitahuje tisíce lidí. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Název Prčice je v Čechách asi nejvíc spjat se zlidovělou výzvou "Jdi do prčic!". Tato národní nadávka vyprovokovala i myšlenku masového pochodu, což potvrdil jeden z organizátorů Petr Karlovský.

"Ano, to je jedna z verzí. Jeden ze zakladatelů pochodu ing. Karel Kulle byl údajně někým poslán do těchto míst a prohlásil, že tam půjde. Takže v dubnu roku 1966 kolem sebe shromáždil 469 prvních pochodníků, kteří vyrazili na pochod sto tisíc loktů českých, což je necelých 60 kilometrů a nám dnes už neznámou trasou vyrazili z Prahy do středočeského města Prčice, nyní je to město Sedlec-Prčice."

Letos už pochod slaví 40 let. Jak se v průběhu let měnily trasy a počty účastníků? Čím to, že přetrval takovou dobu?

"Prčický pochod je kromě sportovních výkonů do jisté míry i recesistická akce. Z těch prvních ročníků, kdy se účast pohybovala ve stovkách, jsme dosáhli, nevím jestli je to dobře, ale v každém případě to bylo přes 35 tisíc odstartovaných pochodníků v roce 1981 a v současné době se pohybujeme těsně pod dvaceti tisíci. Proti prvním ročníkům už to není jenom jedna trasa. V těch nejsilnějších ročnících bylo tras až 24, letos bylo včetně cyklotrasy 15 tras."

Co čeká účastníky pochodu v cíli? Jakou dostanou odměnu?

Škrpálek
"V cíli je už mnoho let čeká tradiční škrpálek, který se prvně objevil v roce 1973 a samozřejmě populární sendvičová oplatka tatranka."

Co bylo před škrpálkem?

"V prvních ročnících to byly tkané stužky, pak to byla plechová ryba a štít plastový a to je vše."

Co říkají obyvatelé Prčic, když se jim tam sejde 20 tisíc lidí? Jak ten pochod přijímají?

"Někteří tomu fandí, chodí a snaží se spolupracovat. Jiní nadávají, že jim rušíme jejich klid. Ale vpodstatě si myslím, že jsou všichni tak trošku hrdi na to, že pochod do té doby ne až tak příliš známé místo rozhodně proslavil."

Škrpálek
K pravidelným účastníkům pochodu Praha - Prčice patří také současný český prezident Václav Klaus. Společné zdolávání kilometrů v přírodě v podobě dálkových pochodů má v Čechách víc než čtyřicetiletou tradici. Z původně stovkových tras se rozšířily spíše mírnější varianty, i když možnost ujít sto kilometrů zůstává. Lidé si však raději vyšlápnou na 50, 25, 20, ale třeba i jen na osm kilometrů. Celkem se dnes pořádá přibližně 600 pochodů a po mnoha z nich se projde víc než tisícovka účastníků. Každoročně se pak v pravidelné nabídce vyskytnou i nějaké specialitky. Letos je to například dálkový pochod Barunka u příležitosti 150. výročí vydání Babičky Boženy Němcové.