Stanislav Rataj poslal "do Prčic" už 800 tisíc lidí

Участники похода в Прчице, Фото: Магдалена Кашубова, Чешское радио - Радио Прага

Do České knihy rekordů se dostal zakladatel pochodu Praha - Prčice Stanislav Rataj. Další, už 52. ročník populárního pochodu se jde v sobotu. A zúčastní se ho i pan Rataj, uvedl Miroslav Marek, šéf agentury Dobrý den, která české rekordy eviduje.

Stanislav Rataj  (Foto: ČTK)
"Stanislav Rataj je velmi sportovně zaměřený člověk. Ač mu je 75 let, stále se věnuje turistice, a běhá různé veteránské závody. V roce 1966 stál u zrodu nejvěhlasnějšího turistického pochodu u nás, tedy pochodu Praha - Prčice. Je to pochod, který je nejen nejmasovější, pravidelně se ho zúčastňuje nejvíc lidí, ale má také nejdelší nepřerušenou tradici. My o panu Ratajovi říkáme, že to je muž, který poslal nejvíc lidí do Prčic. Účastníků pochodu už je 807.170 za tu jednapadesátiletou historii. O tomto víkendu se půjde 52. ročník."

Víte jak vznikl pochod Praha Prčice? Platí legenda, že tam zakladatele pochodu, když se stále nemohli dohodnout, poslala jistá paní?



Pochod Praha-Prčice
"Pan Rataj s oblibou tuhle už skoro legendu popírá. Říká se, že když se svými kamarády Jiřím Dvořákem a Karlem Kulle domlouval, kam vlastně vést ten zamýšlený turistický pochod z Prahy, tak prý jakási paní Běla, když pořád diskutovali, jim řekla: více co, jděte už s tím do prčic. A tak prý vznikl ten pochod. Ale ona to není pravda. Tehdy se šel pochod Karlovy Vary - Praha, měřil 130 kilometrů, šlo se dokonce v noci. A první do cíle došel právě Stanislav Rataj. Se svými kamarády pak vymyslel, že se bude chodit do Prčice. On odtud pocházel, dnes je čestným občanem Prčice. Prvního ročníku se zúčastnilo 479 lidí, což byl relativně velký počet, protože šli do něčeho, co bylo spíš recesí. Přišlo jim vtipné, že by se mělo jít do Prčic, ale ten nápad se ujal, a počet účastníků pořád narůstal."

Rekord byl vytvořen v roce 1981. Kolik lidí se do Prčice vydalo?

"Do Prčice šlo 35.732 lidí, což je rekordní účast. Po revoluci počty klesaly, ale teď už opět dochází k jejich nárůstu. Loni a předloni už absolvovalo tento pochod přes 20 tisíc lidí. Tento víkend se dá očekávat velmi podobná, ne-li vyšší návštěva. A půjde i pan Rataj."