Několik desítek tisíc lidí demonstrovalo na Václavském náměstí v Praze

Na Václavském náměstí demonstrovalo několik desítek tisíc lidí

Jiří Hodač, generální ředitel České televize, jehož spor se vzbouřenými redaktory zpravodajství přijetí novely zákona urychlil, se návrhu nové zákonodárné normy neobává a to i přesto, že by tak mohl přijít o svou nedávno získanou funkci. K odstoupení ho vyzvala mimo jiné řada politiků, umělců, sportovců. A nejenom oni, což nyní potvrdí Jaromír Marek.

Za odstoupení ředitele Hodače a odpolitizování veřejnoprávní televize, demonstrovalo v úterý odpoledne v Praze na Václavském náměstí několik desítek tisíc lidí, kteří do posledního místa zaplnili celou horní část náměstí. Podle organizátorů jich bylo asi 60.000, další odhady hovoří až o 100.000 lidí. Řada účastníků demonstrace si přinesla vlajky a transparenty s nápisy jako: Klaus na hrad Mírov nebo Nechceme lež.

Na názor k současnémui dění kolem české televize jsme se zeptali několika účastníků shromáždění.

"Jsem proti radě ČT a řediteli Hodačovi, protože se mi nelíbí jak byl zvolený."

"Cítím tlak hlavně ze strany ODS a ČSSD. Je to boj o moc."

"Přišla jsem podpořit myšlenku, že ČT by měla být oproštěna od politických vlivů."

Na pódiu se během dvouapůlhodinové manifestace vystřídala řada sobností veřejného a kulturního života. Hostem byl i místopředseda vlády Vladimír Špidla, který oznámil, že vláda už nový zákon o České televizi schválila.



"Vláda předloží tento zákon ve stavu legislativní nouze, aby mohl být přijat mezi 5.-12.lednem."

Podobné demonstrace, největší od roku 1989 se konaly i na dalších místech země, například v Brně se sešlo dva a půl ticíce lidí. Pod petici Česká televize věc veřejná, která vyjadřuje požadavky a postoje televizních redaktorů za odpolitizování veřejnoprávní televize se podepsalo už 130 000 lidí.