"Nekuřácký podnik" podporuje odvykání kouření

0:00
/
0:00

Minulý týden poslanci odložili přijetí protikuřáckého zákona, který je v parlamentu už dva roky. Vedle toho ale schválili zdražení cigaret - ještě letos cena jedné krabičky vzroste o 6 korun, v příštím roce o dalších 7 korun. Podle odborníků je ale spíše potřeba lidem pomoci při jejich odvykání kouření. Jednou z možností je projekt "Nekuřácký podnik", který představí Martina Lustigová.

Podle odborníků striktní zákaz nebo zvyšování cen cigaret nic neřeší. Mnohem důležitější je kuřákům při odvykání pomoci. I proto vznikl projekt "Nekuřácký podnik". Program je určen zaměstnavatelům, kteří se rozhodnou zavést nekuřácké pracovní prostředí. Jaké má kuřák po vyhlášení "Nekuřáckého podniku" možnosti? Pokračuje Kateřina Langrová z České koalice proti tabáku: "Obecně lze říci, že kuřák bude mít možnost přestat kouřit, nekouřit v pracovní době nebo odejít z podniku, což je možnost pro všechny nejméně příjemná."

Cílem projektu je, aby se zaměstnanci s touto změnou dokázali vyrovnat. Podle Kateřiny Langrové je potřeba zaměstnance nejdříve informovat a motivovat. V další fázi jim zaměstnavatel zajišťuje odbornou a finanční pomoc při odvykání kouření. Více Kateřina Langrová: "Asi tři čtvrtiny kuřáků již mají fyzickou závislost na nikotinu, což je závislost drogová. Takže i to odvykání kouření je velmi obtížné, mohou nastat abstinenční příznaky. A proto zde přicházíme s pomocí ve formě farmakologické léčby (tedy náhradní nikotinové terapie) a potom ještě s intenzivnější pomocí pro ty kuřáky, kteří to potřebují - jde například o kurzy odvykání kouření, přítomnost odborníka přímo na místě, apod."

Projekt se rozhodla vyzkoušet firma KOSTAL. Její jednatel Jan Dressler vysvětluje, proč firma projekt zavádí: "Rozhodli jsme se z mnoha důvodů. Jsou to ty obecné - rádi uděláme správnou věc. Jsou to i provozní nutnosti, problémy s udržováním rozhraní mezi kuřáky a nekuřáky."

Co si od projektu slibujete?

Firma svým zaměstnancům-kuřákům vychází v jejich snaze zbavit se závislosti na cigaretě maximálně vstříc. Ze tří čtvrtin firma hradí kuřákům nikotinovou léčbu a do podniku chodí medici z lékařské fakulty, kteří kuřákům při odvykání pomáhají. Projekt není pouze pomocí jednotlivým zaměstnancům, ale především pomocí celému pracovnímu kolektivu. Nekuřáci totiž nebudou vystaveni pasivnímu kouření.

A jak se na projekt dívají psychologové? Bude podle nich mít "Nekuřácký podnik" úspěch? To je otázka pro psycholožku Zdeňku Sládečkovou: "Úspěšnost bude záviset na té konkrétní práci, na tom, jakým způsobem se naváže základní kontakt a jakým způsobem bude pokračovat posila. Začátek je nejdůležitější a v tomto případě je podpora na začátku v podstatě to rozhodující. Takže vidím to velice dobře, perspektivně."

Kromě toho je velkým kladem, že odvykání probíhá ve skupině a pracovníci se mohou navzájem povzbuzovat. Počítá se i s tím, že kuřák může mít jakéhosi garanta-nekuřáka, který jej bude při odvykání povzbuzovat. Firma chce zaměstnance i různě motivovat, například formou soutěží.