Německo podporuje vstup České republiky do Evropské unie

Gerhard Schröder

Německo podporuje vstup České republiky do Evropské unie, takový je hlavní výstup z úterní návštěvy německého spolkového kancléře Gerharda Schrödera. Ten v doprovodu ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra nejprve navštívil mladoboleslavskou Škodovku, na zámku Sychrov se sešel s českým premiérem Milošem Zemanem a navštívil i knihovnu v Liberci. Cestu sledoval Jaromír Marek.

To, že svoji návštěvu Česka zahájil spolkový kancléř právě ve Škodovce, není vůbec náhoda. Už deset let je tato automobilka, která je součástí koncernu Volkswagen, příkladem dobré spolupráce mezi oběma zeměmi.

"Škodovka je ukázkou toho, jak může probíhat úzká spolupráce mezi zeměmi ještě před vstupem Česka do EU. To, že Škodovka dnes patří mezi nejdynamičtější součásti koncernu není vůbec náhoda. Češi jsou vysoce kvalifikovaní a průmyslová výroba zde má dlouhou tradici,"uvedl Gerhard Schröder.

S premiérem Zemanem jednal Schröder především o vstupu České republiky do Evropské unie. V této souvislosti Schröder prohlásil, že Německo podporuje vstup Česka do unie už v 1. vlně, tedy v roce 2004. Miloš Zeman k tomu uvedl:

Miloš Zeman
"Vážíme si podpory, kterou nám spolkový kancléř opět vyjádřil pro vstup do EU, jejímiž členy se vzhledem ke své bohaté historii už cítíme. Řekl jsem kancléři, že ve 14. století byla Praha a ne Brusel centerm Evropy. Ne že bychom si tuto pozici nárokovali opět, ale historické dědictví zavazuje."

Oba politici se nyhyhnuli ani problematickému tématu, jaderné elektrárně Temelín. Jak uvedl kancléř Schröder, rozdíly ve vztahu k jaderné energii mezi oběma zeměmi jsou, ale rozhodnutí spustit či nespustit temelínskou elektrárnu je ryze věcí české vlády. Německo se do tohoto procesu vměšovat nemůže a ani nechce, uvedl Schröder. Miloš Zeman k tomu uvedl:

"Věřím, že řešení povede ke spokojenosti všech zúčastněných stran v rámci procesu zahájeneho v Melku.

Je naším zájmem respektovat závěry Evropské komise a ta zaslala situační zprávu o jaderné bezpečnosti Temelína a musím říct, že já osobně jsem s jejími závěry spokojen."

Výsledky jednání komentoval i ministr zahraničních věcí Jan Kavan.

"Hovořili jsme o tom, že každá země má právo zvolit si svoji energetickou politiku a kostatovali jsme, že přístup obou zemí k jaderné energetice je rozdílný, ale na druhé straně by tento rozdíl neměl znamenat žádnou překážku pro náš vstup do EU. Česko německé vztahy nestojí jen na Temelínu, naopak shodli jsme se na tom, že v současnosti jsou naše vztahy skutečně velmi dobré."

Český premiér se s německým kancléřem setká tento týden ještě jednou a to v pátek v Chebu.