Neoprávněně vydaná negativní lustrační osvědčení hýbou politickou scénou

Začalo to jako blesk z čistého nebe! V pátek 1. června oznámil ministr vnitra Stanislav Gross, že v letech 1991 a 1992 prošlo nezákonně prověrkou asi sto příslušníků vojenské kontrarozvědky, která spadala pod komunistickou Státní bezpečnost a přinejmenším sto dvanáct agentů komunistické tajné policie má dnes v rukou negativní lustrační osvědčení s oficiálním razítkem ministerstva vnitra. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík dokonce přiznal, že osm z nich jeho úřad v době odhalení ještě stále zaměstnával. Osud ostatních může být různý - Gross ani Tvrdík nevyloučili, že řada z nich ještě stále zastává významné posty na ministerstvech nebo v diplomatických službách. Dále pokračuje Jaromír Marek.

Faktem je, že několik dní nato se dnešní místopředseda Senátu a někdejší náměstek federálního ministra vnitra Jan Ruml rozvzpomenul: Ve všech případech šlo o agenty III. správy StB, tedy z komunistické vojenské kontrarozvědky. Jak je možné, že vnitro vydávalo negativní lustrační osvědčení agentům? Odpověď zatím nezná nikdo, podle některých názorů byl na vině nepořádek a nedbalost úředníků, pokus o dezinformace nebo, jak tvrdí poslanec Petr Nečas, korupce... Bylo tomu ale skutečně tak? A není stodvacet odhalených agentů jen špičkou ledovce? Petr Cibulka, muž který vstoupil do povědomí vydáním seznamů spolupracovníků a agentů Státní bezpečnosti už na začátku 90 let, věří, že problém je mnohem složitější. Mezitím však Grossův předchůdce, exministr Václav Grulich oznámil, že Ruml o neoprávněných lustracích musel být informován. "O tom problému se vědělo, a ten problém se neřešil," prohlásil doslova. Na otázku, proč se případem nezabýval poté, co se stal českým ministrem vnitra, Ruml odpověděl: "Nevím. Rok se dělila federace. Já jsem měl rok úplně jiné starosti... pak se na to už nějak zapomnělo."

V současnosti prověřuje ministertvo vnitra všech 400 000 vydaných lustračních osvědčení, výsledek by měl být znám během několika měsíců. Podle odborníků se však stejně jedná o lov na malé ryby. Kmenoví pracovníci vojenské kontarozvědky, tedy důstojníci, jsou na rozdíl od pěšáků už deset let zcela v klidu. K jejich spisům totiž nemají přístup ani experti ministerstva vnitra. Lustrační zákon je totiž zaměřen jen na příslušníky a agenty bývalé Státní bezpečnosti, nikoli vojenské kontrarozvědky. Mnozí z nich úspěšně podnikají nebo zastávají posty ve státní správě.