Nestandardní jednání Jana Kavana

Jan Kavan, foto: ČTK

Nestandardní jednání bývalého šéfa české diplomacie a předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana - to je téma dnešní rubriky Česko v komentáři. S komentátorem deníku Právo Alexandrem Mitrofanovem hovoří Josef Kubeczka.

Minulý týden ukončil Jan Kavan své působení ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN. Jeho roční předsedování není u nás vnímáno jako velký přínos pro zviditelnění České republiky ve světě a pro posílení prestiže české zahraniční politiky. Ztotožňujete se s tímto názorem?

Jan Kavan,  foto: ČTK
"Myslím si, že pokud by to byl velký přínos, pak by to mělo znamenat, že buď skutečně dobře plnil zadání své vlády, nebo funkce, kterou zastával, byla jedna z nejprestižnějších ve světě, anebo že to tak vynikající a výjimečný politik, že i bez těchto dvou podmínek jeho působení za každých okolností je dobré. Jan Kavan i sám mnohokrát zdůrazňoval, že tam není za Českou republiku, je tam jako soukromá osoba a je známo, že jeho vztahy s vedením ministerstva zahraničí, ačkoli byl zaměstnancem tohoto úřadu, nebyly příliš dobré. Působení Jana Kavana byl tedy hodnotil jako působení jednotlivce. Na druhou stranu bych neřekl, že toto bylo posílení české vládní zahraniční politiky ve světě."

Janu Kavanovi zároveň vypršela pracovní smlouva na ministerstvu zahraničí a stal se tak pouze řadovým poslancem. Zdá se však, že mu tato pozice příliš nevyhovuje a nechce nechat svou diplomatickou hvězdu zhasnout. Potvrzuje to i jeho nedávná cesta na Blízký východ, kde se bez předchozích konzultací v Česku setkal s palestinským ministrem zahraničí Nabílem Šásem. Zdá se Vám takový postup správný?

"Rozhodně tento postup není standardní. Jan Kavan se může vidět jako člověk, který tak dlouho působí v oblasti zahraniční politiky a má za sebou takové funkce, jako ministr zahraničí České republiky a již zmíněnou funkci v OSN, že každý jeho krok je významný bez ohledu na to, zda byl pověřen ministerstvem zahraničí, vládou či Parlamentem vlastní země. Já se domnívám, že Jan Kavan sice známý v určitých sférách politiků ve světě je, má spoustu osobních kontaktů, ale na druhé straně nelze říct, že by to byl člověk takového formátu a politik takového věhlasu, že může jednat kdekoliv bez pověření vlastní vlády nebo Parlamentu, a že taková jednání budou zajímavá nebo přínosná pro jeho zemi. Myslím, že tomu tak není."

Pozorovatelé se většinou shodují v názoru, že Jan Kavan by rád pokračovat ve svých diplomatických aktivitách. Část českého politického spektra mu ale dlouhodobě není příliš nakloněna a navíc mu chybí vyšší stupeň bezpečnostní prověrky. Byl by podle Vás za této situace důvěryhodným partnerem pro zahraniční politiky?

"V každém případě záleží podle mého názoru na tom, jakou pozici má ten který politik doma. Jan Kavan byl ministrem zahraničí v Zemanově vládě a z tohoto titulu jednal samozřejmě s různými politiky ve všech zemích světa. Nikdo nezpochybňoval jeho postavení. Poté, co již není členem vlády, samozřejmě nelze mluvit o tom, že by mohl za vládu vyjednávat. Na druhé straně jeho postavení uvnitř země není příliš dobré, protože on je velice těsně spjat s obdobím tzv. 'opoziční smlouvy', to jest obdobím, kdy se dohodli předsedové dvou nejsilnějších stran. Jedna byla formálně vládní - sociální demokracie, druhá byla formálně opoziční, což byla Občanská demokratická strana, ale celkově šlo o poměrně netradiční, nestandardní období v českých politických dějinách. Jan Kavan byl jedním z významných aktérů tohoto období a v nové době, kdy vládne kabinet, který má jinou politickou filozofii, je stále vnímán jako člověk, který patří do starých časů."

Objevují se názory, že premiér Špidla poslance Kavana potřebuje jako důležitý hlas při schvalování vládních záměrů v Poslanecké sněmovně a proto pro něj hledá vhodnou "trafiku". Co o tom soudíte jako znalec poměrů v sociální demokracií?

"Soudím, že tento názor je z větší části pravdivý. Premiér Vladimír Špidla skutečně podle mého názoru má zájem na tom, aby Jan Kavan, řečeno poněkud hrubě, neškodil. Je si totiž vědom toho, že Jan Kavan je velmi těsně spojen se Zemanovou érou. I dnes, podle mých informací, Miloš Zeman, ač sám zvažuje svůj návrat do politiky, spíše by se vrátit nechtěl, ale spoléhá na různé členy sociální demokracie, kteří by podle jeho názoru mohli vést ČSSD tak, jak on by chtěl. A mezi těmito lidmi padlo, podle mých informací, i jméno Jana Kavana. Z tohoto důvodu se domnívám, že Vladimír Špidla by opravdu byl raději, kdyby Jan Kavan byl z české vnitrostátní politiky pryč. Třeba jako poslanec Evropského parlamentu."

U mikrofonu Radia Praha byl komentátor deníku Právo Alexander Mitrofanov.