Nezaměstnanost zřejmě nadále poroste

Po velmi mírném říjnovém poklesu se míra nezaměstnanosti v listopadu opět vrátila na zářijovou úroveň 8,6 procenta. A vše nasvědčuje tomu, že přes náznaky ekonomického oživení bude lidí bez práce ještě aspoň několik měsíců dále přibývat.

Letos v říjnu míra nezaměstnanosti krátce klesla na 8,5 procenta. Přitom před rokem v listopadu byl podíl lidí bez práce 5,3 procenta, stejně jako už loni v srpnu, což díky předcházejícímu dlouhodobému růstu ekonomiky bylo období nejnižší nezaměstnanosti za zhruba deset let. Poslední rok ale počet lidí bez práce přibývá a v listopadu překročil hranici půl milionu.

Mezi hlavní příčiny patří hromadné propouštění. Ilustrují to například slova Miroslava Kardačinského z Úřadu práce v Novém Jičíně: "My máme zvýšení zhruba o necelých 400 lidí oproti minulému měsíci. Je to vlastně v oblasti propouštění Tatrovky. Kompletně, i těch jejích 'dceřinek'. Potom nám začínají přicházet z veřejně prospěšných prací..."

Právě sever Moravy patří mezi nejpostiženější, stejně jako severozápad Čech. Dohromady jde o šest okresů, kde míra nezaměstnanosti již přesáhla deset procent. V dalších sedmi krajích se pohybuje od šesti a půl do deseti procent a jen v Praze je tři a půl procentní. A zatímco zde připadá jedno volné pracovní místo na tři uchazeče, v okrese Děčín je vedle každé volné pozice až 72 nezaměstnaných. A zřejmě bude ještě hůř.

"Česká ekonomika je nadále relativně slabá a to znamená, že v příštích měsících těžko můžeme čekat nějaké citelné zlepšení na trhu práce. Podle našich odhadů bude nezaměstnanost nadále narůstat a vrcholu by mohla dosahovat v prvním pololetí příštího roku, kdy čekáme hodnoty míry nezaměstnanosti kolem devíti a půl až deseti procent,"říká například analytik Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance.

Ani hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík neslibuje lepší vyhlídky: "My očekáváme, že míra nezaměstnanosti poměrně rychle poroste dál. Někdy v letních měsících příštího roku přibude nová vlna absolventů škol, čili tehdy bude zřejmě míra nezaměstnanosti vrcholit. A to číslo očekáváme někde kolem jedenácti procent."

Jak ale tyto špatné předpovědi ladí s tím, že ekonomové zároveň za třetí kvartál slibují proti tomu předešlému mírný růst hrubého domácího produktu?

"Česká ekonomika sice podle údajů o HDP už není v recesi, nicméně neroste natolik, aby vytvářela pracovní místa v takové míře, aby se otočil trend na trhu práce. K tomu patrně dojde až v průběhu příštího roku," vysvětluje i analytik Patria Finance David Marek.

Ekonomický publicista z týdeníku Respekt Jan Macháček v té souvislosti na vlnách Českého rozhlasu ale varoval, že růst nezaměstnanosti se pak může zase obrátit proti růstu ekonomiky:

"Když budou ještě delší dobu lidé přicházet o práci, tak vlastně v každé rodině bude pomalu někdo, kdo nemá práci, nebo o ní přišel nedávno, nebo o ní může přijít, a to může mít významný psychologický dopad na spotřebu. Lidé znovu mohou začít šetřit, takže vlastně by mohlo teoreticky dojít k nějakému dalšímu třeba výkyvu té recese. Takže z tohoto pohledu ještě nemáme opravdu vyhráno."