Neznámé obří ´prase´ se pohybovalo po Smíchově

Pomník neznámému praseti, foto: Autor

Šokujícím způsobem byli ve čtvrtek Pražané konfrontováni s problematikou černých skládek odpadu. Na jednom z nejrušnějších pražských bulvárů na smíchovském Andělu totiž přes noc vyrostl "Pomník neznámému praseti". Zůstane zde až do neděle. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Pomník neznámému praseti,  foto: ČTK
Netradiční ´výtvarné dílo´ složené ze starých lednic, sporáků, pneumatik, pohovek a dalšího haraburdí se tyčí do výšky téměř pěti metrů. Jsou to více než tři tuny odpadu. Přibližně stejné množství totiž lidé na území Prahy 5 denně pohodí mimo popelnice, kontejnery a odpadkové koše. Jen tak na ulici, na chodník, do parku. Podle starosty Prahy 5 Milana Jančíka chce radnice dočasným ´pomníkem´ na Andělu nastavit zrcadlo lidem, kteří se chovají bezohledně k životnímu prostředí.

Foto: Autor
"Toto je, myslím, ten nejvhodnější způsob, jak na problém upozornit. Je to jakási výzva těm neslušným, aby nečinili to, co činí."

Nemohou vás, pane starosto, ochránci zvířat obvinit z urážky prasat?

"Samozřejmě jsme nad tím také zamýšleli. Já myslím, že to urážka prasat není. Čuník je příjemné zvíře v různých podobách. Určitě by takový odpad po sobě nezanechal, určitě by se tak nechoval."

Odklízení černých skládek odpadu stojí ročně městskou část milióny korun. Málokdy se přitom najdou viníci.

Milan Jančík,  foto: Autor
"Je to asi stejné, jako když stát dnes řeší problémy s dovezeným odpadem z Německa. Probíhají složitá jednání, jak se s tím vyrovnat. Čas od času se samozřejmě podaří při prohledání odpadů najít toho, kdo to tam nechal. Třeba tam zapomene nějaký dokument, který ho usvědčí. Pak se to řeší pokutou, fyzické osoby 30 tisíc korun, právnické osoby 500 tisíc korun."

A jaká je reakce Pražanů na smíchovský ´pomník´? Co na to říká mladá paní?

"Je to děs, běs to, co se děje. A nejen v Praze, ale i všude v lesích kolem Prahy."

Myslíte si, že tato akce má nějaký smysl, že k něčemu pomůže?

Pomník neznámému praseti,  foto: Autor
"Já mám obavu, že nepomůže, že se tomu lidé jen zasmějí. Ti, co to dělají, to budou dělat dál."

A co si myslí starší muž?

"Je to záslužná akce, protože ukazuje, co se skutečně děje. Když člověk vidí, co všechno dokáží lidé na veřejném prostranství odhodit, tak tomu nemůže ani věřit. Lidem by se mělo ukazovat častěji, jak to pak vypadá."

´Pomník´ na pěší zóně na Andělu není ale jedinou iniciativou radnice Prahy 5. Od pátku zde probíhá další akce v rámci Dne země zaměřená na třídění odpadu. Kromě toho dostali obyvatelé této městské části do schránek letáky vybízející k ukládání odpadků do kontejnerů.