Do Česka dál směřuje nerecyklovatelný odpad, hlavně z Německa, Rakouska a Itálie

Ilustrační foto: ČT24

Celníci mají stále plné ruce práce se zadržováním kamionů ze západní Evropy, které se do Česka snaží propašovat tuny zakázaného odpadu, který není možné recyklovat. Loni Celní správa odhalila 60 případů a zajistila skoro 1200 tun nelegálního odpadu. Nejčastěji pocházel z Německa, Rakouska a Itálie.

Ilustrační foto: ČT24

Na kontrolu nelegálního dovozu odpadu se Celní správa zaměřuje od roku 2019, kdy celníci odhalili asi 900 tun odpadu. Tehdy proběhla v celém Česku akce Plast, která byla zaměřena právě na odhalování převážení nelegálního odpadu. Za pouhých deset dní celníci zachytili 17 kamionů s celkem 410 tunami odpadu. Všechen pocházel z Německa, Rakouska a Itálie a vyložen měl být v Česku, v Polsku a Bulharsku.

„Celní správa eviduje v posledních týdnech enormní nárůst nelegálních přeprav odpadů, věnuje této oblasti maximální pozornost a úzce spolupracuje s ostatními orgány státního dozoru,“ uvedli celníci po skončení akce.

Foto: Pexels,  Pixabay / CC0

Loni bylo sice kontrol méně kvůli koronaviru, celníci ale byli úspěšnější. "Co ovlinilo větší úspěšnost při odhalování nelegálních přeprav je především konkrétní cílení prováděných kontrol a praktické zkušenosti ze záchytů z roku 2019," řekla Českému rozhlasu mluvčí Celní správy Ivana Kurková.

Podle ministerstva životního prostředí by zvýšené kontroly nelegální přepravy odpadu měly pokračovat i letos.

Nízké ceny skládkování

Do Česka firmy nelegálně dovážejí hlavně zbytkový komunální odpad nebo znečištěné směsi. Firmy ho podle ministerstva životního prostředí vydávají za odpadky určené k recyklaci.

Ilustrační foto: meineresterampe,  Pixabay / CC0

"Odesílatelé pro tyto účely zneužívají režim takzvaného zeleného seznamu odpadů, který je však určen pro skutečnou recyklaci. V důsledku toho vznikají nelegální sklady nevyužitelných odpadů, případně jsou odpady odváeny na skládky nebo spalovny odpadu v České republice," vysvětlil Českému rozhlasu mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.

Dovozce podle ministerstva lákají hlavně nízké ceny skládkování v Česku. Ty se od letošního roku zvýšily z pěti set na osm set korun za tunu. Do roku 2030 naroste poplatek za ukládání odpadků na skládky oproti loňsku skoro čtyřnásobně - na 1850 korun za tunu.