Ukliďme Česko, sedačka do lesa nepatří

Foto: Radek Janoušek, ČRo

Přemýšlíte nad víkendovým programem? Můžete se zapojit do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. V sobotu 8. dubna čekají organizátoři až sto tisíc dobrovolníků. Součástí bude také fotosoutěž o nejzajímavější nalezenou raritu.

Foto: Radek Janoušek,  ČRo
Akci podporuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO):

"Stále je v ČR řada lidí, kterým připadá normální nejen odhodit na ulici obal od žvýkačky, ale dokonce vyvézt starou sedačku do lesa a tam ji nechat. Naštěstí je také čím dál tím víc lidí, kterým to nejenom vadí, ale jsou ochotni něco udělat, abychom to tady měli všichni hezčí."

Nelíbí se vám něco v okolí? Zaregistrujte si úklid na webu

"Letos bychom se chtěli víc než loni zaměřit na školní úklidy. Chceme motivovat malé děti, aby se zapojily do úklidu, aby si sáhly na ten nepořádek v přírodě. Pokud to ten malý člověk jednou udělá, tak v budoucnu nikdy nepořádek do přírody nevyhodí," dodává Miroslav Kubásek, radní pro životní prostředí Jihomoravského kraje.

Co má dělat člověk, který třeba objevil černou skládku a chce zorganizovat její úklid?

"Pokud je to aktivní člověk, a chce zorganizovat úklid sám, tak je nejlépe inspirovat se v mapě na webu uklidmecesko.cz, kde jsou skládky, které se dají uklidit. Může se informovat taky na obcích. Pak si zaregistruje na webu svůj úklid. Objeví se v interaktivní mapě, kde vyzve dobrovolníky, aby se k úklidu připojili. Může se zúčastnit jako fyzická osoba, ale zúčastňují se i organizace, školy a obce."

Momentálně je možné vybírat ze zhruba 1 800 akcí po celé republice a další přibývají.

Uklízet bude i ministr

Richard Brabec,  foto: Filip Jandourek,  ČRo
Například Slovinsko dokáže na podobné akce dostat až deset procent všech obyvatel. V Česku se loni akce účastnilo 86.000 dobrovolníků, z toho zhruba dvě třetiny dětí. Uklízeli na více než dvou tisících místech. Města, obce a krajina se tak díky nim zbavila 1634 tun povalujícího se odpadu.

Do úklidu se zapojí i ministr Richard Brabec:

"Já se vypravím v každém případě. 8. dubna budu uklízet v Litoměřicích. Pokud to zvládnu časově, tak další úklidy možná v Roudnici nad Labem. Byl jsem tam v minulých letech a přijdu rád znovu. Uklízí mladí, starší, lidi všech zaměstnání. A nejenom v jeden den, ale v průběhu skoro celého jara. Ty akce pokračují ještě dál. Lidi chtějí něco udělat pro sebe a pro své okolí. Dobrovolnická činnost s podporou organizátorů je na tom to nejlepší."

V Česku se do akce zapojí i věznice. Už ve čtvrtek 6. dubna budou na pražském Petříně uklízet prodavači časopisu Nový prostor. Dalších akcí se zúčastní například zaměstnanci různých ambasád či velkých firem.

Krkonoše se budou kvůli tání sněhu uklízet až 22. dubna

Sněžka | Foto: Magdalena Kašubová,  Radio Prague International
22. dubna by měly zmizet tuny odpadků z Krkonoš, kdy naplánovala velký úklid správa parku. Pozdější termín je kvůli tání sněhu.

"Dobrovolníci budou mít zdarma lanovku na Růžovou horu. Vydají se na Sněžku, tam nechají první část pytlů. Pak půjdou po hřebeni do Obřího dolu, kde budou mít na chatě zdarma ubytování a snídani. A nebude to jediný úklid v Krkonoších," říká Radek Janoušek ze spolku Ekosmák.

Loni v Krkonoších při úklidech lidé nasbírali deset tun odpadků.