Smíchovská synagoga se po šedesáti letech chátrání dočká rekonstrukce

Synagoga na pražském Smíchově

Sklad zkonfiskovaného židovského majetku za druhé světové války i skladiště ložisek a náhradních dílů ČKD - i tak v posledních šedesáti letech sloužila synagoga na pražském Smíchově. Na jaře příštího roku zde bude po rozsáhlé rekonstrukci zpřístupněn archív a depozitář Židovského muzea.

"Ta smíchovská obec je jedním z nejdůležitějších dalších center židovské historie v dnešní Praze, podobně jako Libeň a Karlín. Taky v těchto třech místech zůstaly stát synagogy, které jsou jakýmsi symbolem historie,"

Zdůraznil Arno Pařík z pražského Židovského muzea význam Smíchovské synagogy. V době svého největšího rozkvětu koncem 19. století měla smíchovská židovská obec na dva tisíce členů, několik podpůrných spolků, školu a roku 1863 si s finanční pomocí smíchovského starosty, továrníka Františka Ringhofera vystavěla i novou synagogu. Ve 30. letech minulého století byla synagoga přestavěna a ještě rozšířena, od r. 1941 zde však nacisté skladovali zabavený židovský majetek a po válce ji až roku 1993 jako skladiště využívalo ČKD. Byla dokonce určena k demolici, památkářům se však cennou stavbu podařilo zachránit. Teprve před dvěma lety se však udělaly první kroky k novému využití stavby. Židovské muzeum zde nyní provádí rozsáhlou opravu a rekonstrukci a podle ředitele muzea Leo Pavláta tu vznikne archív a depozitář:

"Do Smíchovské synagogy přijdou jednak grafiky, bude tam možno uložit zhruba šest tisíc kreseb na papíře, a depozitář obrazů poskytne úložné prostory pro osmnáct set metrů čtverečních obrazové plochy."

Kromě toho bude v nově upravených prostorách synagogy místo pro více než dva tisíce běžných metrů cenných archiválii a dokumentů. Podle architekta Milana Ličky zde vznikne i nezbytné zázemí:

"Ten byl zdemolován a na jeho místě vyroste studovna, badatelna, restaurátorské dílny, nové zázemí toho budoucího archívu."

Oprava Smíchovské synagogy potrvá do konce letošního roku a od jara roku 2004 budou již moci odborníci i studenti využívat i nový archív.