Kniha o česko-německých vztazích, již platil stát, je na světě

Vydavatel Jaroslav Kořán (vlevo) a náměstek ministra kultury Zdeněk Novák představují publikaci Rozumět dějinám, Foto: ČTK

Kniha o česko-německých vztazích v letech 1848 až 1948, která má podle ministra kultury Pavla Dostála korigovat proněmecké postoje části českých médií a již platil stát, je na světě. Ze spolupráce jedenácti českých historiků a právníků vzešlo za šest týdnů více než třísetstránkové brožované dílo na křídovém papíře. Více informací o této publikaci má Josef Kubeczka.

Vydavatel Jaroslav Kořán  (vlevo) a náměstek ministra kultury Zdeněk Novák představují publikaci Rozumět dějinám,  Foto: ČTK
Vláda na ni vyčlenila dva a půl milionu korun. Vedle studií obsahuje kniha nazvaná Rozumět dějinám i dobové fotografie, mapky, karikatury, tabulky a dokumenty. Celkový náklad činí 25 200 exemplářů. Deset tisíc výtisků půjde do tuzemských knihoven, dalších osm tisíc získají školy, tisícovku ministerstvo zahraničí rozdělí českým centrům a zastupitelským úřadům.

Smysl této publikace, tedy korigovat proněmecké postoje části českých médií, napadli už při zrodu samotného vládního záměru mnozí odborníci. Z jejich názorem se ztotožňuje i politolog Robert Schuster z Ústavu mezinárodních vztahů:

"Já se přiznám, že od samého počátku jsem byl trošku skeptický vůči tomuto záměru, tomuto nápadu, protože to trochu zavánělo velmi silným předvolebním akcionismem vlády, když si uvědomíme, jak tato iniciativa vznikla. Ta vznikla de facto pod určitým veřejným tlakem a vyprovokoval to článek Benjamina Kurase v deníku Právo, kde žádal vydání takéto publikace s "oficiálním" výkladem dějin. To považuji za poněkud problematické. Nejen pokud jde o tento vládní záměr, ale, myslím si, že příliš šťastní z toho nejsou ani ti historici nebo odborníci, jejichž texty tam jsou uveřejněny. Určitě to nebude mít žádný efekt, který si od toho vláda slibovala, že by to výrazně změnilo pohled nebo že by to sloužilo jako určitá rukovět, protože ta základní idea je chybná."

S názorem, že kniha vznikla jako vládní zakázka a má být doplňkovým titulem určeným především pro učitele, nesouhlasí jeden ze spoluautorů, profesor Zdeněk Beneš, vedoucí Ústavu českých dějin na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kterého jsem telefonicky požádal o rozhovor:

"Knížka měla svoji genezi, která je podstatně delší než je doba od onoho uvolnění finančních prostředků pro ministerstvo kultury na její vydání, k její publikaci. Základem té knížky byl text, který vznikal jako informační materiál pro školy v létě minulého roku. Tento text posloužil jako základ a byl doplněn o další aspekty mezinárodní, historicko-právní nebo hospodářské. Ta knížka se pokusila jistým způsobem shrnout poznatky, ke kterým historiografie dospěla za posledních 12 až takových 15, možná i 20 let."

Vydavatel Jaroslav Kořán  (vlevo) a náměstek ministra kultury Zdeněk Novák představují publikaci Rozumět dějinám,  Foto: ČTK
Komu je ta publikace především určena?

"Publikace je určena veřejnosti. Čili to není nějaký průbojný vědecký čin, který by přinášel bůhví jak nové poznatky pro publikum, které je do problematiky zasvěcené. Má ale shrnujícím, syntetizujícím způsobem informovat zájemce ze šírší veřejnosti."

V tisku se ale objevilo, že to je doplňkový titul určený především pro učitele.

"Ne, ne, ne. To se sice objevilo, já jsem to četl také, ale to je jisté zjednodušení právě proto, že výchozí text je skutečně určen pro učitele jako informační materiál."

Počítá se s nějakými cizojazyčnými verzemi?

"Počítá. Zda-li budou nebo nebudou, to já vám neřeknu. O tom se právě asi jedná, ale uvažuje se o překladu do němčiny a do angličtiny."