Povodně poničily knihovny, jejich opravené sály i vzácné tisky

Vyklízení budovy Invalidovny na Praze 8

Bezprostřední nebezpečí záplav pominulo a na řadu přichází bilancování škod. Zatím jsou k dispozici různé orientační údaje, které ukazují, že z následků povodní se budou postižené oblasti vzpamatovávat dlouho.

Jak vás v našich relacích průběžně informujeme, velké škody vyčíslují i kulturní instituce. Jaká je situace v českých knihovnách a především v Národní knihovně, se ptám Evy Petržílkové:

Začnu trochu čísly: Podle dostupných údajů bylo při povodních v České republice poškozeno nejméně 50 knihoven, z toho 38 obecních městských, 9 odborných, k nimž patří knihovny AV ČR, krajské knihovny, Národní knihovna ČR a další a také 3 vysokoškolské knihovny. Jak mi řekl náměstek ředitele Národní knihovny České republiky Vít Richter, rozsah poškozených nebo zcela zničených knihovních fondů přesahuje 660 000 knihovních jednotek - sem patří knihy, časopisy, filmy, historické fondy a další dokumenty...

"Celková škoda finanční se odhaduje minimálně na 380 milionů korun."

Nejvíce knihoven bylo postiženo v okresech Mělník a Litoměřice. Na rozdíl od minulých povodní byly tentokrát zasaženy také rozsáhlé a unikátní sbírky velkých odborných knihoven v Praze.

"V Praze byly např. postiženy knihovna Archeologického ústavu AV ČR, knihovny pravnické fakulty, knihovna Matematicko-fyzikální fakulty University karlovy, knihovna Filosofického a sociologického ústavu Akademie věd ataké Městská knihovna, tam je ta ztráta velmi bolestivá, protože byla nejcennější část fondu - např. s prvotisky, historickými fondy a apod."

Podle náměstka Národní knihovny Víta Richtra bude teď nezbytné pro záchranu knih a dalších archiválií - nejen v Národní knihovně ale i dalších postižených knihovnách - získat dostatečnou kapacitu na vakuové vysoušení různých typů dokumentů....

"...protože ty nejcennější části knihovních fondů byly v současnosti zamrazeny, jsou v mrazírnách, tak aby bylo zabráněno té základní degradaci a v příštích desetiletích se budeme zabývat jejich obnovou a na to bysme potřebovali ty vakuové sušičky a jiná speciální zařízení."

Nákup prvního zařízení na vysoušení knih pro instituce v České republice ohlásila Britská rada. Od prvních dnů povodní zřídila Národní knihovna ČR koordinační a poradenské centrum pro knihovny postižené povodněmi. To zajišťuje rozsah škod, eviduje potřeby postižených knihove a distribuuje nabídky pomoci. V současné době organizuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků pomoc moravských knihoven při obnově knihovních fondů veřejných knihoven v Čechách.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio