Kuvajt chce financovat českou protichemickou jednotku na svém území

česká protichemická jednotka

Možná i příští rok zůstane v Kuvajtu celá česká protichemická jednotka, nikoli jen její část. Tuto informaci přinesla v úterý česká soukromá televize Nova. Josef Kubeczka zjišťoval podrobnosti.

O potvrzení či vyvrácení této informace jsem telefonicky požádal mluvčího ministerstva obrany Milana Řepku:

"Já mohu potvrdit informaci, že jsme kuvajtskou stranou byli požádáni o to, aby naši vojáci, kteří odvádějí fantastickou práci v rámci mise Trvalá svoboda setrvali dále ve svém působišti a pomáhali při eliminaci rizika případného teroristického útoku nebo při ochraně proti biologickým, chemickým či radiačním napadením."

Kdo bude tuto misi financovat, protože tito vojáci měli být do konce roku staženi právě kvůli penězům?

"Ano, přesně tak. Vzhledem k tomu, že Česká republika po letošních záplavách, které byly velice ničivé, má určitá finanční omezení, jež musíme brát v úvahu, kuvajtská strana navrhla, že by pobyt našich vojáků v Kuvajtu financovala."

Objevily se také informace, že nejen Kuvajt, ale i další arabské státy mají eminentní zájem o naše vojáky, jejich vybavení a výcvik.

"Je pravdou, že naši vojáci svým působením a užíváním techniky, kterou mají k dispozici a která se řadí mezi nejlepší na světě, velice kvalitně reprezentují nejen Armádu České republiky, ale i Českou republiku jako takovou. Včetně jejího průmyslu, ať už jde o ochranné prostředky jednotlivce, to znamená masky a ochranné oděvy. Samozřejmě také jde o jejich výcvik a schopnosti detekce některých nebezpečných bojových látek. To jsou všechno věci, které naši vojáci kvalitně prezentují a je o tyto jejich zkušenosti eminentní zájem. Pokud jde o zájem jiných arabských zemí, já v tuto chvíli nemám žádnou takovou informaci. Disponuji pouze informací, že kuvajtská strana vyjádřila zájem na tom, aby naši vojáci v Kuvajtu působili dále, ale nemohu v této věci vyloučit, že by se mohlo něco podobného objevit jako žádost i z některého jiného státu."

Můžete potvrdit či vyvrátit informaci, že Kuvajt i některé jiné arabské státy mají také zájem na vycvičení jajich vlastních specialistů v této oblasti?

"V této věci žádost kuvajtské strany byla vedena také. To znamená, že jde nejenom o to, aby naši vojáci pokračovali ve své misi, ale zároveň aby se také podíleli na přípravě specializovaných jednotek kuvajtské armády v této odbornosti."

Ke slovům mluvčího ministerstva obrany Milana Řepky dodám, že na pobyt české protichemické roty v Kuvajtu vláda v dubnu vyčlenila 580 miliónů korun. Přechodem na tzv. sníženou úroveň pohotovosti, kterou už nyní v Kuvajtu praktikují němečtí vojáci, tedy že by v Kuvajtu zůstalo jen 50 vojáků a zbytek jednotky (asi 200 vojáků) by měl být připraven v České republice a v případě potřeby se přesunout do Kuvajtu během 48 hodin, chtěla armáda napříště ušetřit. Proto pro nadcházející rok počítala s výdaji 224 miliónů korun. V případě realizace kuvajtského návrhu by zřejmě ušetřila i tyto peníze a navíc vydělala na výcviku specialistů a dodávkách příslušného vybavení.