Vláda schválila plán reformy a profesionalizace armády

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík diskutuje s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou před zasedáním vlády, které se konalo 13. listopadu v Praze, Foto: CTK

Od roku 2006 nebudou muži v České republice plnit základní vojenskou službu, protože armáda bude plně profesionální. Tvořit by ji mělo zhruba 35 tisíc vojáků a do 10 tisíc občanských zaměstnanců. Plán reformy a profesionalizace armády ve středu jednomyslně schválila vláda.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík diskutuje s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou před zasedáním vlády,  které se konalo 13. listopadu v Praze,  Foto: CTK
Od roku 2006 nebudou muži v České republice plnit základní vojenskou službu, protože armáda bude plně profesionální. Tvořit by ji mělo zhruba 35 tisíc vojáků a do 10 tisíc občanských zaměstnanců. Plán reformy a profesionalizace armády ve středu jednomyslně schválila vláda.

Reforma počítá se vznikem krajských vojenských velitelství a velitelství pro jednotky, na jejichž práci se chce Česko specializovat v rámci NATO. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík tuto specializaci pojmenoval:

"Vláda České republiky počítá tím, že se bude specializovat na oblasti, ve kterých je dlouhodobě Severoatlantickou aliancí a partnerskými státy vnímána jako jedna z nejlepších možná nejenom v NATO, ale i na celém světě. Je to oblast chemického vojska, bielogického vojska - v obou případech je to problematika ochrany proti zbraním hromadného ničení, a potom problematika pasivních sledovacích systémů. Pro co nejefektivnější a nejrychlejší rozvoj této oblasti vzniká nové velitelství - Velitelství specializovaných sil, které by mělo být dokončeno ještě v mnohem rychlejším režimu než zbytek ozbrojených sil."

Cílem reformy armády ve vztahu k NATO je mít schopnost dodat brigádu o síle pěti tisíc lidí do spojenecké mírové operace na dobu půl roku, zároveň moci obměňovat v jiné operaci jednotku o velikosti praporu, tedy tisícovku vojáků a disponovat i další specializovanou jednotkou nepřesahující 250 lidí.

Armáda má být rozmístěna v 75 posádkách a dislokačních místech. Nyní má asi 180 posádek. Pozemní síly budou složeny z jedné mechanizované divize o třech mechanizovaných brigádách, dělostřelecké brigády a podpůrných jednotek. Vzdušné síly budou disponovat jednou smíšenou leteckou divizí se dvěma křídly taktického letectva, křídlem vrtulníků a křídlem dopravního letectva. Podle ministra Tvrdíka se poněkud změnily představy o vybavení vzdušných sil nadzvukovými letouny:

"Počítáme s tím, že bude v roce 2005 v rámci letectva nahrazen dosluhující letoun MIG 21 jiným nadzvukovým stíhacím letounem. Umíme si představit, že se bude jednat o přechodné řešení, že to nebude ten kvalitativně nový typ techniky, ale bude se jednat o určité přechodné řešení po dobu sedmi až deseti let. To řešení nebude konečné a optimální, tedy 24 nových nadzvukových stíhacích letounů, ale bude se jednat o 12 až 14 kusů určených výhradně k ochraně teritoria."

Cílem reformy armády je vytvořit armádu mladou, mobilní, moderní a také levnější. Jak řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík, výdaje na zreformovanou armádu by se měly výrazně snížit:

"Po dobu reformy ozbrojených sil bude zachován dosavadní koncept financování ve výši 2,2 procenta hrubého domácího produktu. Po jejím ukončení se počítá s tím, že výdaje na obranu poklesnou zhruba na úroveň 1,8 procenta hrubého domácího produktu."

Plných operačních schopností by měla česká profesionální armáda dosáhnout po roce 2010.